AFP or licensors

Personeel tientallen Franse gevangenissen staakt na steekincident

Het personeel van meer dan veertig Franse gevangenissen staakt vandaag, vanwege een steekincident. Vakbonden hadden opgeroepen tot die staking, nadat een geradicaliseerde man samen met zijn vriendin gisteren twee bewakers in Normandië neer heeft gestoken. Bewakers vinden dat hun werk te onveilig is geworden.

Volgens de directie van een Franse vakbond voor strafinrichtingen vragen cipiers al langere tijd om meer veiligheid. Zo willen ze onder meer betere beschermende kleding, maar "de regering is doof voor onze eisen", zegt de vakbond. Het steekincident van gisteren maakt dat volgens de vakbond maar al te goed duidelijk.

Terreurdaad

In een gevangenis in Normandië stak een geradicaliseerde gedetineerde samen met zijn vriendin twee bewakers neer. De cipiers raakten daarbij ernstig gewond. De geradicaliseerde man en zijn vriendin zaten in een speciale gezinsruimte van de gevangenis. Volgens Franse media riep de man die het mes in handen had "Allahoe akbar". De autoriteiten hebben de aanval als terreurdaad bestempeld.

Een elite-eenheid van de politie moest de twee overmeesteren. Ze hadden zich urenlang in de ruimte gebarricadeerd. Volgens de procureur van Parijs wilde de gedetineerde met zijn actie de dader van de aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg wreken. Bij die aanslag in december vorig jaar kwamen vijf mensen om het leven. Elf anderen raakten gewond.

Meest gelezen