Videospeler inladen...

Rode Kruis ontvangt veel meer plasmadonaties: stijging van 16,5 procent

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft vorig jaar 16,5 procent meer plasmadonaties ontvangen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. "Het komt door een aantal specifieke campagnes die we gevoerd hebben", meldt een woordvoerster aan VRT NWS. Het aantal bloeddonaties blijft min of meer hetzelfde.

Sinds 2017 moet het Rode Kruis in opdracht van de federale regering elk jaar 5 procent meer plasma inzamelen dan het jaar ervoor. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om het exacte aantal plasma, niet om het aantal donaties. "We hebben twee procent meer gehaald dan ons doel. Dat komt doordat we enkele specifieke campagnes hadden om mensen plasma te laten doneren."

Plasma doneren kan enkel in de vaste donorcentra, omdat er een speciaal afnametoestel voor nodig is waarbij het bloed en het plasma van elkaar worden gescheiden. "Donoren kunnen elke twee weken plasma doneren, veel nieuwe donoren komen ook regelmatig terug."

Waarvoor wordt plasma ingezameld?

Een groot deel van die ingezamelde plasma gaat naar mensen met brandwonden, legt dokter Daan Dierckx uit. "Die mensen hebben grote wonden aan de huid waardoor ze veel plasma verliezen", zegt hij aan VRT NWS. "Verder zijn er de patiënten die lijden aan een aantal heel zeldzame stollingsziektes." Die mensen hebben vaak heel veel plasma nodig. "Het gaat over 15 zakjes plasma per dag gedurende meerdere weken."

Daarnaast wordt plasma ook gebruikt bij de aanmaak van bepaalde medicijnen.

Alles samen heeft het Rode Kruis Vlaanderen in 2018 381.111 geslaagde donaties ontvangen:

  • 114.482 geslaagde plasmadonaties
  • 250.933 geslaagde bloeddonaties
  • 15.696 geslaagde bloedplaatjesdonaties

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen