Videospeler inladen...

Russische toeristen steeds belangrijker voor Vlaanderen, vanaf nu rechtstreekse vluchten tussen Oostende en Moskou

Vanaf vandaag kan je drie keer per week vliegen tussen de luchthaven van Oostende-Brugge en Moskou-Vnukovo. Jaar na jaar stijgt immers het aantal Russische toeristen die naar Vlaanderen komen. Lagekostenmaatschappij Pobeda zet op die verbinding een gloednieuwe Boeing 737 in. De komst van Pobeda is goed nieuws voor de luchthaven die er naast Tuifly een tweede luchtvaartmaatschappij bij krijgt.

Pobeda -een dochterbedrijf van het Russische Aeroflot- pakt het ineens groots aan, met onmiddellijk drie retourvluchten per week tussen Oostende en Moskou. Om 16.45 uur is de eerste vlucht vanuit Rusland, een Boeing B737-800, op de regionale luchthaven van Oostende geland. Het toestel werd verwelkomd met een watersaluut van de brandweer.

(lees verder onder de foto's van de eerste landing)

Rusland heeft interesse in Vlaanderen

Volgens Vanessa Flamez van de luchthaven van Oostende is in Rusland de vraag naar vluchten naar ons land groot: "Er is een grote aantrekkingskracht bij de Russen voor kunststeden zoals Brugge en Gent en er was een grote vraag naar een luchthaven in de buurt. Het is voor hen maar drie en een half uur vliegen. De vluchten verkopen ook vlot en de bezettingsgraad is nu al heel goed."

Maar ook bij ons is er volgens Flamez vraag naar vluchten naar Moskou: "Enerzijds als toeristische trekpleister, maar we hebben hier in West-Vlaanderen ook heel wat industriëlen die filialen hebben in Rusland. Die hoeven dus niet meer naar Brussel te gaan maar kunnen van hieruit vliegen."

In 2017 waren er 77.000 Russische toeristen in Vlaanderen, samen goed voor 157.000 overnachtingen.

Stef Gits, Toerisme Vlaanderen

Russische toeristen zijn steeds belangrijker voor het toerisme in Vlaanderen. "In 2016 waren er zo'n 55.000 Russische toeristen. Amper 1 jaar later, 2017, was dat gestegen tot 77.000, goed voor zo'n 157.000 overnachtingen" vertelt Stef Gits, woordvoerder bij Toerisme Vlaanderen. "Rusland is niet onze belangrijkste markt, dat blijven de buurlanden, maar het belang stijgt wel jaar na jaar."

Boeing Image

Oostende wil groeien

De regionale luchthaven was al langer op zoek naar een nieuwe maatschappij. Tot vandaag bood alleen Tuifly in Oostende lijnvluchten aan naar vakantiebestemmingen in het zuiden. Met de komst van Pobeda komen daar dus ook vluchten naar het oosten bij. De gesprekken met de maatschappij waren al twee jaar bezig. De luchthaven voert ook gesprekken met nog andere maatschappijen, maar voorlopig zijn daar nog geen nieuwe contracten uit voortgekomen. "Wij zitten nu op bijna 500.000 passagiers op jaarbasis en wij willen groeien. Er is potentieel op de luchthaven van Oostende," aldus nog Flamez.

Bekijk de reportage over Pobeda uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de Russische toeristen in ons land uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen