Kevin Van den Panhuyzen/NurPhoto

Voormalige professor KU Leuven in beroep vrijgesproken voor aanranding minderjarigen

Een voormalige professor scheikunde aan de KU Leuven is in beroep vrijgesproken voor de aanranding van drie minderjarige meisjes. In eerste aanleg had hij nog tien maanden cel met uitstel gekregen. Maar volgens het Openbaar Ministerie waren de verklaringen van de vermeende slachtoffers niet correct. 

De beklaagde stond terecht voor de aanranding van de minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter. Zelf hield de man altijd vol dat hij nooit seksuele bedoelingen had gehad en dat er geen sprake was geweest van ongepaste aanrakingen.

De drie vermeende slachtoffers kwamen regelmatig over de vloer bij de man en zijn gezin, en dienden uiteindelijk apart een klacht in. Omdat hun verklaringen gelijklopend waren, werd de beklaagde door de Leuvense strafrechter schuldig bevonden en veroordeeld tot 10 maanden cel met uitstel.

De hoogleraar tekende beroep aan en hield vol dat de verklaringen van de meisjes door hun ouders waren gestuurd. De advocaat-generaal vroeg op het proces in januari verrassend om de vrijspraak. Volgens de openbaar aanklager waren de verklaringen verzonnen en waren er te weinig elementen om de man te veroordelen. Het hof volgde de vordering en sprak de voormalige professor vrij, tot grote onvrede van de burgerlijke partijen. 

De KU Leuven had de professor al eerder ontslagen, maar dat ontslag had niets te maken met de gerechtelijke procedure. Voor de universiteit is er dan ook geen reden om het onslag ongedaan te maken. Voor de rest onthoudt de KU Leuven zich van verdere commentaar. 

Meest gelezen