Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Waarom spoelden dit jaar al 700 dode dolfijnen aan op de Franse kust?

Sinds 1 januari zijn al 700 dolfijnen dood aangetroffen op de Atlantische kust, in het westen van Frankrijk. Dat schrijven verschillende Franse media. Een dramatisch hoogtepunt was 26 februari, toen precies 26 kadavers van dolfijnen op de stranden aangetroffen werden. Het fenomeen is niet nieuw, maar nooit eerder was er sprake van zulke aantallen.

Jan Haelters, wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, vindt de cijfers onrustwekkend hoog.  “Nochtans is het een fenomeen dat nu al meer dan 10 jaar terugkomt, vooral in het begin van het jaar’, stelt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Het is een naar bijverschijnsel van de visserij, vooral in de Golf van Biskaje. De dieren zijn verdronken of dodelijk verwond in de visnetten. De dolfijnen worden per ongeluk gevangen. Dat gebeurt vooral bij het vissen op tonijn of de kleinere vissoorten die de prooien zijn van tonijn. Net deze vissoorten zijn ook de prooien van dolfijnen."

"Ze worden onbedoeld mee gevangen en daarna weer overboord gegooid. Ze spoelen meestal een paar dagen of weken later aan. Door onderzoek van wind en zeestromingen kan men aan “backtracking” doen. Men kan vrij precies bepalen waar de dolfijn gestorven is. Door dat te vergelijken met de positie van schepen weet men nu exact bij welke type van visserij de dolfijnen het leven laten.”

Experimenteren met geluidssignalen

Al enkele jaren wordt er gewerkt aan oplossingen. De vissersorganisatie “Les Pecheurs de Bretagne” experimenteert met geluidssignalen die dolfijnen op een afstand moeten houden. “Maar voorlopig is het systeem nog niet helemaal efficiënt”, zegt Jan Haelters. “Net als het werken met andere netten. Er wordt gewerkt aan oplossingen, want de meeste landen hebben verdragen ondertekend omtrent bijvangst. Probleem is dat het gebied door vissers van verschillende nationaliteiten wordt bevist, Britten, Nederlanders, Fransen, Spanjaarden… Het is niet eens duidelijk wie de meeste vissen vangt. Ook Europa financiert momenteel een onderzoeksproject om een oplossing te vinden. Maar internationale processen gaan nu eenmaal traag.”

Ook de consument kan iets doen en kiezen voor het juiste label op visproducten. Haelters: “Er is zogenaamde dolfijnvrije tonijn. Die wordt gevangen met de hengel. Je hebt intussen verschillende ecolabels die de consumenten kunnen leiden.”    

Meest gelezen