Videospeler inladen...

BE-alert geen succes: weinig Belgen laten zich registreren om mail of sms te krijgen bij rampen

Twee jaar na de lancering van BE-alert blijkt dat nog maar een half miljoen mensen zich geregistreerd hebben. Wie zich registreert bij BE-alert kan mails, sms'jes of meldingen krijgen via sociale media wanneer er zich in de buurt een noodsituatie voordoet. Uit het jaarrapport van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijkt dat het systeem nog geen groot succes is. 

Meteen na de lancering van BE-alert hebben 100.000 mensen zich geregistreerd voor de berichtendienst, maar daarna is het aantal geïnteresseerden ietwat stilgevallen. Twee jaar na de lancering zijn er ongeveer 500.000 mensen die een melding zullen krijgen bij noodsituaties. "Dat mag gerust meer zijn", zegt de directeur-generaal van het Crisiscentrum, Bart Raeymaekers.

Ook gemeenten moeten zich registreren, zodat ze via BE-alert berichten kunnen versturen. Een op de vijf gemeenten heeft dat nog niet gedaan. "Ik zou niet weten waarom", aldus Raeymaekers. Hij roept nogmaals burgers én gemeenten op om zich te registreren. "Het is een zeer performant systeem."

Identiteitscontrole op internationale bussen en treinen nog niet voor binnenkort

Uit het jaarrapport blijkt ook nog dat identiteitscontrole op internationale bussen en treinen nog niet voor meteen zal zijn. Een systeem dat toelaat om de identiteitsgegevens op voorhand te krijgen zonder dat vervoersbedrijven er financieel onder lijden is nog niet gevonden.

Het controleren van iedere internationale passagier, ook op bussen en treinen, is een antiterreurmaatregel. Verschillende criminelen, zoals Mehdi Nemouche (verdachte van de aanslagen in het Joods museum) verplaatsten zich in het verleden met de bus.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen