Videospeler inladen...

Zwermen "verslaafde" parkieten knabbelen aan papaveroogst van Indiase telers

De papaverplantages in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh worden belaagd door parkieten die hun dagelijkse dosissen papaversap aan de bron komen aftappen. De telers doen wanhopig hun beklag, want er lijkt geen kruid gewassen tegen de gevleugelde dieven.

᠎In sommige delen van India wordt de papaver legaal geteeld, met name voor medicinale toepassingen, en onder licentie. Het product van de papaverboer is opiumlatex, een rubberachtige substantie die het basisingrediënt is van heroïne. De telers controleren het sap door inkepingen te maken in de rauwe papaverbollen.

De beelden van Asian News International liegen er niet om: de parkieten vliegen weg met complete papaverbollen in hun snavel. Het probleem dook voor het eerst op in 2015, zeggen de boeren. Maar dit jaar is de hinder die de parkieten veroorzaken wel erg groot geworden: ze richten aanzienlijke schade aan door aan de planten te knabbelen en de bloemcapsules mee te nemen.

Vogels krijgen een energiek gevoel

Opiumspecialist R. S. Chundawat, die lesgeeft aan de tuinbouwschool van Mandsaur, spreekt van een verslaving onder de parkieten, vergelijkbaar met onze hang naar cafeïne of theïne. De alkaloïden en de steroïden in het rauwe sap van de papaver bezorgen de vogels een energiek gevoel, en als ze dat eenmaal hebben ervaren, blijven ze simpelweg terugkomen, zegt Chundawat.

Dat mag dan eenvoudig klinken, de opiumkwekers van hun kant liggen er letterlijk van wakker. De vogels blijven ongemeen actief, zowel ’s nachts als overdag. Eén papaverbloem kan tot 25 gram opium opleveren. Maar volgens de telers strijken er zwermen van vele tientallen parkieten 30 à 40 keer per dag neer op hun velden. 

De telers moeten dag en nacht de grote middelen inzetten om de plantages te bewaken. Ze proberen kabaal te maken, ook met luidsprekers, en schieten af en toe knalvuurwerk af, maar met weinig succes. Sommige kwekers schieten dan de vogels dood.

De boeren doen een wanhopige oproep: "Niemand is met ons begaan, niemand luistert naar onze problemen. Wie zal met onze verliezen rekening houden?"

Meest gelezen