James Arthur Photography

Aalsters burgemeester D'Haese ontvangt dreigementen en haatmails

De stad Aalst ontvangt via e-mail en de sociale media haatberichten na de heisa rond een praalwagen met Joodse karikaturen tijdens Aalst Carnaval. Daaronder zitten ook persoonlijke dreigementen, zoals "shoot the mayor in the head, please" ("schiet de burgemeester in het hoofd, alstublieft"). Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) dient voorlopig geen klacht in, maar zit vandaag wel samen met de betrokken diensten over de controverse.

De Aalsterse stadsdiensten kregen sinds de controverse tal van e-mails en berichten op sociale media met dreigementen, ook vanuit het buitenland. De stadsdiensten zitten donderdag samen over de kwestie. Daarop zal ook contact gelegd worden met het gelijkekansencentrum Unia en andere organisaties om te bemiddelen over de praalwagen van carnavalsgroep Vismooil'n.

Gisteren gaf burgemeester D'Haese aan dat de bewuste carnavalsgroep geen slechte bedoelingen had en dat Aalst een uitzonderlijke context is. Hij wil over de kwestie samenzitten met carnavalsgroep De Vismooil'n en de Joodse gemeenschap.

Wel laat de stad optekenen dat de bewuste pop - die volgens Joodse vertegenwoordigers antisemitische stereotypen bevat - al eerder gebruikt werd tijdens een carnavalstoet. Een keer was die verkleed als kruisvaarder, de andere keer in een lokale politicus.

Carnavalsgroep De Vismooil'n gaf nog geen commentaar op de controverse, maar zou ook dreigementen ontvangen hebben.

Meest gelezen