Aantal asielaanvragen in februari met kwart gedaald, maar hoger dan vorige februarimaanden

In februari hebben 2.063 mensen asiel aangevraagd in ons land. Dat is een daling van 25 procent in vergelijking met januari, maar meer in vergelijking met vorige februarimaanden. Palestijnen blijven de grootste groep van aanvragers van internationale bescherming. 

In januari vroegen nog 2.765 mensen asiel aan in België. Dat was een forse stijging tegenover november en december, toen er een daglimiet gold, en het hoogste aantal in drie jaar tijd. In februari daalt het asielaanvragen opnieuw, met een kwart tegenover januari.  

Palestijnen blijven de grootste groep uitmaken van asielaanvragers, al is hun aantal met 40 procent gedaald: 257 tegenover 426 in januari. Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wordt de daling van het aantal Palestijnen dat asiel aanvraagt, veroorzaakt door een ontradingscampagne. "Een ontradingscampagne specifiek naar de Palestijnen in de Emiraten en in Saoedi-Arabië werd meer dan 195.000 keer door de doelgroep gezien", zegt De Block.

"Nieuwe ontradingscampagnes door de Dienst Vreemdelingenzaken zijn in voorbereiding", voegt de minister toe. "Palestijnen krijgen bovendien geen automatische erkenning meer als vluchteling. De vrijwillige terugkeer van die groep zit ook in stijgende lijn."

Afgelopen weekend noemde Theo Francken (N-VA), De Blocks voorganger op Asiel en Migratie, de aankondiging van die ontradingscampagne nog een "schertsvertoning". De Block zette namelijk eerder nog de ontradingscampagne richting Palestijnen die Francken had opgestart, stop. 

Meest gelezen