AFP or licensors

Arabische partij Balad mag niet meedoen aan verkiezingen in Israël, Joodse ultranationalisten wel

In Israël krijgen twee ultranationalisten van Joodse Macht, met wie de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zelf een alliantie was aangegaan, groen licht om mee te doen in de parlementsverkiezingen van 9 april. Leden van de partij Balad  - één van de formaties die de Arabische of Palestijnse Israëli's vertegenwoordigen - worden gediskwalificeerd. De beslissing van de Centrale Verkiezingscommissie sluit aan bij de wensen van de Likoed-partij van premier Netanyahu. 

In de commissie zitten vertegenwoordigers van de partijen die deel uitmaken van het huidige parlement, bijgestaan door een rechter. Die partijen kunnen bezwaar aantekenen tegen de deelname van andere partijen. Likoed voerde aan dat de Arabische partij Balad het terrorisme ondersteunt, omdat ze het joodse karakter van de staat Israël weigert te erkennen en sympathiseert met Palestijnse verzetsgroepen. Een meerderheid in de commissie (17 tegen 10) volgde die redenering en besliste om Balad van de kieslijsten te weren. 

De leider van Balad kondigde al aan om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. De kans is reëel dat hij daar gelijk haalt en dat Balad alsnog zal mogen meedoen. In het huidige parlement heeft de partij vier zetels. Samen met andere kleine formaties vormt ze de Verenigde Arabische Lijst - een coalitie die in totaal over 12 van de 120 zetels in de Knesset beschikt. Eén op zes inwoners van Israël (17,5 %) behoort tot de Arabische of Palestijnse minderheid.  

Joodse Macht

De Centrale Verkiezingscommissie was minder streng voor de kandidaten van Joodse Macht ('Otzma Yehudit'), een kleine partij van  extremistische joodse nationalisten. Die wil deelnemen aan de verkiezingen in een alliantie met het Joodse Huis - een andere behoorlijk radicale partij. Maar ze rekent op regeringsdeelname in een coalitie met Netanyahu's Likoed. 

De Israëlische pers berichtte enkele weken geleden dat Netanyahu het Joodse Huis twee ministerposten had beloofd, àls die partij tenminste bereid zou zijn om de hardliners van Joodse Macht in haar rangen op te nemen. Netanyahu probeert daarmee om de hele rechterflank van het Israëlische politieke landschap te bezetten, inclusief de verste uitersten. Hij wordt in de peilingen bedreigd door uitdager Benny Gantz, een gewezen stafchef. 

De verkiezingscommissie steekt de premier alvast geen stokken in de wielen: twee kandidaten van Joodse Macht mogen meedoen. Lang niet iedereen in Israël is daar gelukkig mee. Niemand minder dan de procureur-generaal had tegen een goedkeuring gepleit. Linkse partijen kondigen aan dat ze tegen die beslissing in beroep gaan. 

Otzma Yehudit of Joodse Macht hangt een extreem-nationalistische ideologie aan. Ze plaatst zichzelf op de lijn van de radicale rabbi Meïr Kahane, die in 1990 vermoord werd. Kahane leidde de Kach-partij, die later verboden werd wegens aanzetten tot racisme. De rabbi pleitte onomwonden voor de deportatie van alle Palestijnen uit Israël naar de Arabische buurlanden. Dat Netanyahu het nu met die extreme partij op een akkoordje zou hebben gegooid, kwam hem op heel wat kritiek te staan in binnen- en buitenland. Zelfs AIPAC, de machtige pro-Israëlische lobby-organisatie in de VS, keurde die alliantie af.

Meest gelezen