Nee, geen veeg of make-upvlek: Amerikaanse schermgezichten dragen askruisje op hun voorhoofd

Wie gisteren heeft afgestemd op Amerikaanse zenders zal misschien de wenkbrauwen hebben gefronst: enkele nieuwslezers en gasten waren te zien met een zwarte veeg op het voorhoofd. De verklaring is echter eenvoudig: het was Aswoensdag, het begin van de vastenperiode voor de katholieken, en dat gaat gepaard met het dragen van een askruisje.   

Op Aswoensdag krijgen katholieken een askruisje op hun voorhoofd van een priester. Achterliggende gedachte: "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren."

De as is afkomstig van de palmtakken die vorig jaar op Palmzondag zijn gebruikt. Oorspronkelijk was het het symbool van "boete doen", maar het kruisje is intussen geëvolueerd naar een symbool voor een nieuwe start. 

Dat Amerikaanse schermgezichten met een askruisje op het voorhoofd op televisie verschijnen, hoeft op zich niet te verbazen. "Godsdienstigheid verbergt men amper of nooit in de VS. Het is een deel van hun identiteit. Van hun trots bijna. Dus ze doen het ook op tv", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit.

"Denk ook aan de politiek, waar ongeveer elke toespraak eindigt met God bless America!" Het is zeker niet de eerste keer dat schermgezichten met een askruisje op tv komen, ze doen dat al jaren, maar "onder Trump neemt de expliciete religiositeit weer toe", weet Soenens. "Samen met de vlag en het volkslied is een uiterlijk teken van geloof in iets hogers meer dan toegestaan, zelfs een deel van het patriottisch arsenaal. Terwijl in de grondwet een duidelijke scheiding staat van kerk en staat behoort het tot de politieke gewoontes dat men ook uitpakt met zijn of haar religie."

"Het is deel van een leven van tradities (waar men naar terugverlangt). Want laat er geen twijfel over bestaan, ook in Amerika daalt het kerkbezoek elk jaar gestaag, ook al is het wellicht samen met Polen het meest godsdienstige land in de westerse wereld."

Meest gelezen