Brood, aardappelen en rijst dan toch niet zo slecht?

Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, maken meer kans op voorkamerfibrillatie, een vaak voorkomende hartritmestoornis. Dat blijkt uit onderzoek bij 14.000 personen, dat volgende week voorgesteld wordt op het jaarlijks congres van het Amerikaans College voor Cardiologie.

Koolhydraatarme diëten zijn geen recent verschijnsel. In de jaren negentig en de vroege jaren 2000 was het Atkins-dieet razend populair. Vandaag is het ketogeen dieet aan een opmars bezig. Bij dat ketogeen dieet eet je weinig of geen koolhydraten, een beperkte hoeveelheid eiwitten en grote hoeveelheden vetten.  Het ketogeen dieet werd de voorbije jaren gepromoot door Hollywood-sterren als Gwyneth Paltrow, Halle Berry en Kourtney Kardashian.

Geen rijst, brood of aardappelen

Eén ding hebben al die koolhydraatarme diëten gemeen: géén rijst, géén aardappelen, géén brood. Ook sommige groenten en fruit bevatten veel koolhydraten en dus worden die ook geweerd. Appels, bijvoorbeeld, of druiven.

Dit soort diëten zou volgens de studie mogelijk het risico op voorkamerfibrillatie verhogen. De voorkamers van het hart gaan dan snel en onregelmatig samentrekken, wat kan zorgen voor duizeligheid en vermoeidheid. Op termijn kan het ook leiden tot hartfalen en beroertes.

Op termijn kan het ook leiden tot hartfalen en beroertes.

Wetenschappers onderzochten de gegevens van 14.000 mensen, over een periode van 20 jaar. Hoe lager de inname van koolhydraten, hoe groter de kans op voorkamerfibrillatie. Mensen met een erg lage inname van koolhydraten hadden 18% meer risico dan mensen met een matige inname van koolhydraten. 

Onderzoekers roepen op tot voorzichtigheid

Volgens dokter Xiaodong Zhuang, hoofdauteur van de studie, moeten de resultaten voorzichtig geïnterpreteerd worden. Het onderzoek bewijst enkel een verband tussen koolhydraatarme diëten en het risico op voorkamerfibrillatie. Het betekent niet noodzakelijk dat deze diëten de voorkamerfibrillatie veroorzaken. Het is best mogelijk dat ook andere factoren een rol spelen.

De studie toont volgens Zhuang wel dat je niet onbezonnen aan een koolhydraatarm dieet moet beginnen. Mensen die koolhydraten weren, gaan vaak meer rood vlees en minder groenten en fruit eten. Dat kan ontstekingen in de hand werken. 

Opmerkelijk ook: volgens de studie maakt het niet uit of je de koolhydraten vervangt door gezonde of ongezonde vetten. Het risico op voorkamerfibrillatie blijkt in beide gevallen even hoog.

Meest gelezen