De glazen bol van Jonathan Berte (CEO Robovision): "Wat maakt de mens nog speciaal als AI onze hersenen kan nabootsen?"

"De glazen bol" is een podcastreeks waarin onze technologiejournalist Loutfi Belghmidi mensen ontmoet die van technologie hun beroep hebben gemaakt. Samen met hen kijken we in hun glazen bol. In de derde aflevering staat Jonathan Berte centraal. Hij is oprichter en CEO van Robovision, een bedrijf dat gespecialiseerd is in artificiële intelligentie (AI). Berte is ervan overtuigd dat AI onze maatschappij ten goede zal veranderen.

Jonathan Berte is altijd al geboeid geweest door technologie. "Toen ik jong was bouwde ik robots en stuurde ik ze af op mijn ouders. Ik ging in een andere kamer zitten om te kijken hoe mijn ouders daarop reageerden." Berte vindt  dat we niet in de val van de doemdenkers zoals Elon Musk moeten vallen. Die zei dat AI een bedreiging is en richtte daarom een eigen bedrijf op om "goede AI" te ontwikkelen.

Berte gelooft vooral in het positieve van artificiële intelligentie. Hij is ervan overtuigd dat de technologie onze maatschappij ten goede zal komen. Hij ziet heel wat toepassingen. "Waarom integreren ovenbouwers geen AI-algoritme in hun systemen? Zo kan je precies instellen wanneer je taart klaar is, en moet je niet elke 5 minuten gaan controleren."

Maar de technologie kan ook gebruikt worden om "deepfake" video's te maken. Dit zijn video's waarbij je bepaalde individuen dingen kan laten zeggen die ze niet gezegd hebben. Een voorbeeld daarvan is de video van Obama die de Amerikaanse komiek Jordan Peele heeft gemaakt. Berte zegt dat we in de toekomst meer "deepfake" video's zullen zien. En dat de verspreiding van fake news alleen maar kan toenemen. 

Meest gelezen