Videospeler inladen...

ECB gaat weer goedkoop lenen aan banken om Europese economie aan te zwengelen 

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat extra goedkope leningen geven aan banken. Tegelijk heeft ECB-voorzitter Mario Draghi aangekondigd dat de centrale bank de huidige, historisch lage rente niet zal verhogen. Met die maatregelen wil de ECB de vertragende groei in de eurozone opnieuw aanzwengelen. Maar vanzelfsprekend is dat allerminst.

De Europese Centrale Bank is pessimistisch over de economische groei in de eurozone. Net zoals de OESO gisteren al deed, schroeft de centrale bank de prognoses voor dit jaar en de komende jaren bij. Voor dit jaar wordt een groei van slechts 1,1 procent verwacht. Eerder ging men nog uit van 1,7 procent groei.

(lees verder onder de tweet)

Om de vertragende Europese economie na een aantal goede jaren opnieuw aan te zwengelen heeft de ECB nu een aantal maatregelen aangekondigd.

Dat de ECB de zogenoemde herfinancieringsrente (de rente die banken betalen aan de centrale bank wanneer zij geld opnemen) op nul zou houden, dat was verwacht. 

Tot 2020

Onverwacht kwam echter de aankondiging dat ze die nulrente tot minstens eind dit jaar zal volhouden. Door die nulrente kunnen banken gratis geld blijven lenen bij de centrale bank.

De depositorente blijft op -0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de kapitalen die ze bij de ECB onderbrengen. Tot nu toe had Europees centraal bankier Mario Draghi gezegd dat de rentetarieven ten minste de hele zomer van 2019 ongemoeid blijven, maar dat zal nu tot 2020 het geval zijn.

Nieuwe leningen

Nieuw is dat de ECB vanaf september weer extra geld zal lenen aan de banken, tot maart 2021. Op die manier wil de ECB de bank weer ademruimte geven om zelf goedkope leningen te verstrekken. 

Het is de bedoeling om investeerders aan te moedigen om geld te lenen. Daardoor wil men voorkomen dat de economische groei verder afkoelt hoopt men dat de inflatie in de buurt komt van het gewenste peil, net onder 2 procent .

Zal dit helpen?

Het is nu afwachten of de nieuwe maatregelen zullen helpen. "Maar op zich doet de ECB wat ze moet doen, door goedkope kredieten te verschaffen", zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO. "Men kan het paard wel naar de bron leiden, maar of het paard zal drinken, hangt niet alleen af van de situatie in Europa; het is een wereldwijd probleem geworden."

Dat grote probleem is de groeivertraging van de wereldeconomie. De Europese economie dreigt daardoor in de problemen te komen, omdat het "een vrij open economie is die er onmiddellijk hinder van ondervindt als het in de rest van wereld minder gaat", legt Erik Joly uit.

De Europese economie is een vrij open economie die er onmiddellijk hinder van ondervindt als het in de rest van wereld minder gaat.

Econoom Erik Joly - ABN AMRO

"En dat is waar we nu mee geconfronteerd worden: een grote groeivertraging in China en de Amerikaanse economie die op een lager toerental begint te draaien. Het overstijgt onze grenzen.”

Binnen die grenzen van de eurozone heeft de ECB dus maar beperkte middelen.  "Quantitative easing", oftewel bankobligaties opkopen, lag niet meer binnen de mogelijkheden. De historisch lage rentes verder verlagen kon ook niet meer. Dus waren nieuwe leningen de enige overgebleven optie.

Gevolgen

Wat betekent dit nu voor ons? "Dat is dubbel", zegt Erik Joly. "Wie op dit moment een hypothecaire lening wil afsluiten, kan die tegen ongelooflijk lage rentevoeten op vrij lange termijn vastklikken."

"De keerzijde van de medaille is er voor de modale spaarder die zijn spaargeld op een spaarboekje of kortetermijnrekening zet, of in een kasbon omzet. Daarvoor krijg je nu slechts een héél lage rente."

Beluister het gesprek met econoom Erik Joly in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Bekijk de analyse van Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen