Videospeler inladen...

Dag 4 van actie Franse douaniers: E40 richting Calais opnieuw geopend

De grensovergang van ons land met Frankrijk op de E40 in Adinkerke ging vanmiddag voor het eerst opnieuw open. De stiptheidswerken van de Franse douaniers in de havens van Calais en Duinkerke, die de afgelopen dagen voor heel wat hinder zorgden, werden stopgezet rond 14.30 uur, waardoor vrachtwagens opnieuw door konden rijden. De douaniers willen aantonen wat de mogelijke gevolgen van een harde brexit kunnen zijn. De politie bekijkt de situatie morgen opnieuw en beslist dan of ze de autosnelweg opnieuw sluiten.

De douaniers vinden dat ze versterking moeten krijgen en eisen ook een beter loon. Door de acties staan tussen ons land en de Franse havens al dagen duizenden vrachtwagens in de file en dat mag niet lang meer duren, zegt Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra. "Eén uur wachttijd kost 70 à 80 euro. De impact is zeer groot, niet alleen voor onze transport­bedrijven, ook voor de bedrijven waaraan geleverd moet worden."

Om de files niet nog langer te laten worden, had de wegpolitie bij ons de E40 vanmorgen afgesloten vanaf Oostduinkerke. Alle verkeer moest de snelweg verlaten. Auto's mochten daarna de E40 weer oprijden richting Frankrijk, vrachtwagens moesten terugkeren en omrijden via de E17. Dat meldt de VRT-verkeersredactie.

Rond 14.30 uur zouden de stiptheidsacties in Calais gestopt zijn, waardoor er geleidelijk minder hinder was. De politie besloot de autosnelweg opnieuw te openen, waardoor vrachtwagens hun weg konden voortzetten. "We zetten voorlopig de autostrade opnieuw open en kijken morgen opnieuw hoe het gesteld is met de situatie", zegt Nicholas Paelinck, korpschef van politiezone Westkust. 

Hoewel de E40 opnieuw open is voor al het doorgaand verkeer, staan er nog steeds duizenden vrachtwagens langs de kant van de weg. Toch verwacht de politie dat de hinder snel opgelost zal zijn. "Er staan heel wat vrachtwagens op de pechstrook richting Brugge. Die kunnen nu vertrekken. De hinder zal snel verdwijnen, omdat de grote problemen opgelost zijn", besluit Paelinck.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het standpunt van de douaniers en het standpunt van de Franse regering: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen