Videospeler inladen...

Franse kardinaal neemt ontslag na veroordeling wegens toedekken seksueel misbruik

In Frankrijk is kardinaal Philippe Barbarin veroordeeld tot zes maanden met uitstel, wegens het toedekken van seksueel misbruik. Hoewel zijn advocaten hebben aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan, heeft Barbarin zelf laten weten dat hij zijn ontslag zal indienen bij de paus.

De voorzitter van de correctionele rechtbank van Lyon verklaarde kardinaal Barbarin "schuldig aan het niet aanklagen van misbruik" van een minderjarige tussen 2014 en 2015. Barbarin, die ook aartsbisschop van Lyon is, was op de hoogte van het misbruik door een priester in zijn bisdom, maar ondernam geen actie, waardoor het misbruik kon blijven duren.

De rechter veroordeelde hem tot een celstraf van zes maanden met uitstel. Barbarin was niet aanwezig tijdens de uitspraak, hij werd bij verstek veroordeeld. Zijn advocaten kondigden onmiddellijk aan dat ze in beroep zullen gaan. Barbarin liet wel verstaan dat hij zijn ontslag zal indienen bij de paus.

De priester die het misbruik pleegde, heeft intussen bekend dat hij in de jaren 80 minderjarigen heeft misbruikt bij de scouts. Hij wordt later dit jaar apart berecht. 

François Devaux, mede-oprichter van de slachtoffersvereniging La Parole libérée die de zaak aanspande, noemde het vonnis tegen de kardinaal "een grote overwinning voor de bescherming van de jeugd".

Barbarin is inmiddels de derde bisschop die in Frankrijk is veroordeeld voor het toedekken van seksueel misbruik door priesters.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen