Geradicaliseerde Franse crimineel overgeleverd aan België in onderzoek naar bende die aanslag plande

In het onderzoek naar een vermoedelijke terreurcel die werd opgerold omdat ze een aanslag zou hebben voorbereid, is vrijdag een Fransman overgeleverd aan ons land. Dat bevestigt het federaal parket. De man werd door de Brusselse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Ook de broers Saouti, bekend van de beruchte motorbende Kamikaze Riders, zijn verdachten in het dossier.

In juli 2017 voerden Franse en Belgische speurders in Anderlecht een reeks huiszoekingen uit (zie foto bovenaan). In een garagebox troffen ze meerdere kalasjnikovs, handvuurwapens met bijhorende munitie, politie-uniformen en kogelwerende vesten aan.

Daarbij werden ook de broers Saouti opgepakt. Saïd Saouti is geen onbekende voor het gerecht. Hij was lid van de Kamikaze Riders, een motorbende waarvan verschillende leden al veroordeeld werden voor terrorisme. De bende werd onder meer verdacht van het plannen van een aanslag op oudejaarsavond in Brussel enkele jaren geleden. Saïd Saouti was een kopstuk van de motorbende en werd al veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme.

Geradicaliseerde crimineel

Toen de speurders in Anderlecht de vier woningen en de twee garageboxen binnenstebuiten keerden, werd in de Noord-Franse stad Rijsel een man opgepakt die banden zou hebben met de Saouti’s. Het gaat om de 42-jarige Salah Ghemit, een man met een zwaar crimineel verleden die enkele jaren geleden geradicaliseerd zou zijn.

“Hij werd inderdaad afgelopen vrijdag overgeleverd aan de Belgische autoriteiten”, zegt Eric Van Duyse van het federaal parket. “Hij werd in verdenking gesteld in het dossier van de Saouti’s en de zaak verschijnt op 4 april voor de raadkamer.”

Dodelijke overval

De wapenvondst in Anderlecht in juli 2017 werd nadien ook gelinkt aan de dodelijke overval op een Brusselse juwelier. Op de wapens zou het DNA zijn aangetroffen van slachtoffer Jean-Pierre Witmeur, die zwaargewond raakte bij de overval in zijn antiekzaak in mei 2017 langs de Magdalenasteenweg in Elsene. De man bezweek maanden later aan zijn verwondingen. Het onderzoek naar die feiten loopt nog bij het Brusselse parket.

Meest gelezen