Videospeler inladen...

Gefuseerde gemeenten hebben last van onvindbare straatnamen op Google Maps

Tientallen straatnamen van gefuseerde gemeenten in Vlaanderen zijn via Google Maps onvindbaar. Veel namen van straten werden vanaf de fusie aangepast om te voorkomen dat er dubbele adressen zouden ontstaan. Google Maps heeft veel van die nieuwe namen nog niet aangepast.

Als u een straat wilt opzoeken op de gps, kan dat dus lastig worden. Ook sommige bedrijven in die straten kunnen daardoor onvindbaar zijn. Dat geldt voor de gemeenten Oudsbergen, Kruisem, Aalter, Pelt, Deinze, Puurs-Sint-Amands en Lievegem. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij die gemeenten. Per 1 januari dit jaar werden diverse gemeenten samengevoegd, daar kwamen deze gemeenten uit. 

Als elke gemeente apart contact moet nemen met grote reuzen als Google is dat niet te doen

Tony Vermeire, burgemeester fusiegemeente Lievegem

De Vlaamse regering moedigde de gemeenten aan om vrijwillig te fusioneren door ze te helpen met bepaalde "fusiebonussen" in de vorm van geldbedragen. Volgens Tony Vermeire, burgemeester van de door fusie tot stand gekomen gemeente Lievegem, doet Vlaanderen nog niet genoeg om de gemeenten te helpen. "Vlaanderen wil dat kleinere gemeenten fuseren. Dan moeten zij ook dit soort consequenties van de fusie op zich nemen. En dan heb ik het over consequenties voor gps-systemen, postordebedrijven en dus ook straatnamen. Als elke gemeente apart contact moet nemen met grote reuzen als Google is dat niet te doen."

Google Maps heeft bij sommige straten de vernieuwing al doorgevoerd, maar dus nog niet bij alle straatnamen. Volgens Google komt dat, omdat niet alle lijsten van de gemeenten aan de eisen voldoen.

Proefkonijn

Vermeire vindt dat zijn gemeente als "een soort proefkonijn" wordt gebruikt. "Je merkt dat Vlaanderen grotere gemeenten wil en de kleinere wil afstoten. We krijgen het gevoel dat ze onze ervaringen daarom gebruiken voor het opstellen van een draaiboek voor een volgende fusieronde ergens anders."

Google is zo’n log apparaat, daar kom je haast niet mee in contact

Tony Vermeire, burgemeester fusiegemeente Lievegem

Alles verloopt traag, zoals je dus nu ziet bij de straatnaamaanpassingen, zegt Vermeire. "De Vlaamse overheid had hier achteraan moeten gaan. Gelukkig zijn bedrijven en personen er snel bij geweest met het aankaarten bij Google. Maar het probleem ligt ook bij Google zelf. Dat is zo’n log apparaat, daar kom je haast niet mee in contact."

Een aantal van de gemeenten biedt op hun website daarom een invulformulier aan waarbij bedrijven en personen straatnaamwijzigingen kunnen doorgeven, zodat Google Maps op de hoogte gehouden wordt. Wellicht dat de straatnamen dan wel in hun systeem doorgevoerd worden.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen