Gent krijgt escaperoom rond dementie

In Gent komt er in het najaar een escaperoom met dementie als thema. De organisatoren willen de aandoening tastbaar maken. "Door er zelf in te zitten, word je ondergedompeld in het leven van iemand met dementie."

Escaperooms zijn een echte hype de laatste jaren. Het zijn kamers waarin je met een groepje mensen wordt opgesloten. De uitdaging is om aan de hand van raadsels, proefjes en spelletjes binnen een bepaalde tijd de uitweg te vinden. Het is erg populair, bijvoorbeeld als teambuilding of voor vrijgezellenfeestjes. Maar, nu komt er in Gent een escaperoom rond dementie.

Zelf ervaren hoe dementie werkt

Het is de bedoeling dat je in die escaperoom leert wat mensen met dementie zelf ervaren. "Ik kan uitleggen hoe dementie werkt. Maar als je zelf in zo'n situatie ondergedompeld wordt, word je helemaal meegesleept in de ervaring van demente mensen." Dat zegt Annelies Poppe, een van de organisatoren. De kamer wordt ook gebouwd door mensen die in aanraking komen met de aandoening. Poppe: "Een aantal mensen hebben ervaring met werken met mensen die aan dementie lijden, zij vertrekken vanuit een concrete ervaring." Uit die ervaringen zullen er puzzels komen en een verhaallijn worden uitgewerkt. 

Het wordt een mobiele escaperoom, in een container, die overal gezet kan worden. De bouw daarvan begint in april, de bedoeling is dat alles klaar is in november.

Meest gelezen