Gezocht: Kempense brandweervrijwilligers

In de Kempen is er een groot tekort aan vrijwillige brandweermannen en -vrouwen. Momenteel staan er 50 vacatures open. "En het is moeilijk om alle openstaande plekken ingevuld te krijgen", klinkt het.

Nijpend tekort

De hulpverleningszone Kempen bestaat uit vijftien Kempense gemeenten waar in verschillende kazernes dringend extra vrijwilligers nodig zijn. In Westerlo is de nood het hoogst, daar zoekt men vijftien nieuwe vrijwilligers. Ook Herentals zoekt veertien dappere mannen en vrouwen. Het grote tekort aan vrijwilligers is te verklaren doordat oudere brandweerlui op pensioen gaan, maar ook jongeren stoppen soms met het vrijwilligerswerk door veranderingen in hun leven.  

Omgeving brandweerkazerne 

"Het is moeilijk om alle openstaande plekken ingevuld te krijgen", vertelt Suzy Dreesen van hulpverleningszone Kempen. "De voorwaarden om vrijwilliger te worden zijn eigenlijk standaard. Je moet Belg zijn en minstens achttien jaar oud. Ook moet je het Federaal Geschiktheidsattest behalen. Maar het belangrijkste is dat je in de buurt van de brandweerkazerne woont. Je moet binnen een bepaalde tijd ter plaatse geraken." 

Volgende week is er in Geel een informatie-avond. Hier kan je als kandidaat-vrijwilligers meer uitleg krijgen over de werking van de brandweer. Meer informatie vind je hier
 

Meest gelezen