Archiefbeeld: Braziliaans president Jair Bolsonaro.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Braziliaans president Bolsonaro oogst woede over expliciete video in tweet

"Dit was te zien tijdens heel wat straatfeesten van het Braziliaanse carnaval", twitterde de rechts-radicale president van Brazilië Jair Bolsonaro gisteren. In de bijgevoegde video plast een man tijdens een carnavalsoptocht in São Paulo op een andere. Volgens critici probeert Bolsonaro zo de carnavalstraditie van het land in een slecht daglicht te plaatsen.

"Ik voel me er niet comfortabel bij om dit te tonen, maar we moeten de waarheid aan de bevolking laten zien. Dit was te zien tijdens heel wat straatfeesten van het Braziliaanse carnaval. Becommentarieer en trek uw conclusies", luidde het commentaar van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, bij de grove video die hij de wereld in stuurde. 

Daarop is te zien hoe een zo goed als naakte man tijdens een straatfeestje ("bloco") in São Paulo uitdagend staat te dansen op een bushokje. Op een bepaald moment buigt hij voorover, waarna een andere man zijn broek opent en op zijn haren plast. Een "golden shower", zoals dat dan heet.

Aandacht afleiden

De video in die "golden shower"-tweet is al bijna 5 miljoen keer bekeken, de tweet zelf is al bijna 12.000 keer geretweet en oogstte intussen al meer dan 57.000 reacties. Tegenstanders zorgden ervoor dat de hashtags #ImpeachmentBolsonaro en #GoldenShowerPresident in geen tijd trending werden op Twitter. 

Volgens sommigen diende Bolsonaro's tweet om de aandacht af te leiden van de satirische aanvallen op zijn persoon tijdens de carnavalsfestiviteiten

Critici en tegenstanders zijn vooral boos omdat de president met de tweet volgens hen een niet waarheidsgetrouw beeld van het Braziliaanse carnaval de wereld probeert in te sturen. Volgens sommigen deed hij dat om de aandacht af te leiden van de satirische aanvallen op zijn persoon tijdens de carnavalsfestiviteiten. Anderen vragen zich af of de president de privacywet niet heeft overtreden met zijn tweet.

De conservatieve Bolsonaro, die vorig jaar de presidents­verkiezingen won ondanks zijn homofobe, racistische en misogyne uitspraken, laat het niet aan zijn hart komen. In een mededeling stelt hij dat hij "niet het carnaval in het algemeen wilde bekritiseren", maar wel hoe "de geest ervan duidelijk verwrongen wordt".

Ook steun

En zijn medestanders spreken ook hun steun voor hem uit. Volgens hen toont Bolsonaro gewoon hoe het er op sommige plekken aan toe gaat tijdens het Braziliaanse carnaval. Het verklaart waarom ook de hashtag #BolsonaroTemRazão ("Bolsonaro heeft gelijk") trending werd op Twitter.

Bolsonaro zelf jende zijn tegenstanders nog wat door nadien droogjes te tweeten: "Wat is een golden shower?" De teller daar staat al op bijna 130.000 likes.

Meest gelezen