Videospeler inladen...

Google Chrome raadt aan om uw browser te updaten, vanwege gevaarlijke softwarefout

Google Chrome raadt aan om uw browser te updaten, vanwege de ontdekking van een zogenoemde bug, een fout in het systeem. Door die gevaarlijke softwarefout kunnen internetcriminelen makkelijker vanop afstand inbreken in uw computer en zo gegevens stelen. 

De bug werd vorige week ontdekt. Cybercriminelen kunnen dankzij deze softwarefout malware op uw computer installeren. Dat is heel foute software die zowel door de gebruiker per ongeluk geïnstalleerd kan worden, als vanop afstand door criminelen op de computer kan worden gezet om informatie te verzamelen en gegevens te stelen. Criminelen vinden het een handige truc om in private computersystemen binnen te dringen. Op een anonieme en vaak makkelijke manier kan zo bijvoorbeeld geld afhandig gemaakt worden.

Justin Schuh is hoofd van de veiligheidsdienst binnen Google Chrome en waarschuwt gebruikers via Twitter om de update uit te voeren.

Ze graaien in je data en kunnen zichzelf toegang verlenen tot je gegevens

Johan Zwiekhorst

Het gaat vooral om het besturingssysteem Windows, dat gevoelig is voor dit soort aanvallen, zegt Johan Zwiekhorst, gespecialiseerd in informatica, tegen VRT NWS. "Malware wordt geschreven door mensen met heel foute bedoelingen. Die willen dat er minder leuke dingen gebeuren met je computer: ze graaien in je data en kunnen zichzelf toegang verlenen tot je gegevens. MacOS heeft hier veel minder last van, het is vooral het besturingssysteem van Windows dat getroffen zal worden bij malware."

Hackers

Er zijn aanwijzingen dat de bug al actief gebruikt is door hackers. Voorlopig is er echter nog niets bekend over het aantal gehackte gebruikers van Chrome.

Veel informatie verspreidt de internetdienst hierover namelijk niet. Maar het bedrijf raadt dus aan om de update zo snel mogelijk te installeren.

Hoe voer ik de update uit?

Google Chrome heeft een handleiding gemaakt om een update uit te voeren. Lees hier hoe u dat doet.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen