Image 03067812 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Ouder gps-toestel? Let op, want vandaag kan het grondig in de war geraken

Wie een ouder gps-toestel heeft, let maar beter even op. Vandaag kan het toestel namelijk grondig worden verstoord. Dat heeft alles te maken met de zogenoemde GPS Week Number Rollover. Goed nieuws: het kan simpelweg voorkomen worden door een update. 

De GPS Week Number Rollover betekent dat de kalenderteller van de gps vol zit en wordt gereset. Vergelijk het met de kilometerteller van een oudere auto. Als die 999.999 kilometer bereikt, dan springt die ook automatisch op 0. Bij een gps gebeurt zowat hetzelfde met de weekteller in het systeem. 

Gps'en gebruiken namelijk het systeem van het Amerikaanse leger, dat gelanceerd werd in 1980 en elke 1.024 weken een update nodig heeft. 1.024 weken, oftewel zo'n 19 jaar en 7 maanden. Op 22 augustus 1999 werd het systeem al een eerste keer gereset, 6 april dit jaar -vandaag dus- gebeurt dat een tweede keer. 

Gevolgen

Wat de gevolgen precies zullen zijn voor uw gps, is niet helemaal duidelijk. Al zou de locatiebepaling wel in de war kunnen raken.

Een gps bepaalt zijn positie aan de hand van satellieten die rond de aarde cirkelen. Iedere satelliet vertelt de hele tijd waar hij is en zet daar ook telkens het precieze tijdstip bij. De gps in de auto ontvangt al die signalen en berekent op basis van zijn interne klok hoe lang de signalen van de satelliet onderweg zijn geweest. Op basis daarvan weet de gps uw locatie. Maar als de datum van de gps wordt gereset, kan dat het hele systeem in de war sturen. 

Wat u kunt doen:

  • De problemen zullen er enkel zijn voor oudere gps'en. De nieuwere modellen - zeker die van de afgelopen vijf jaar - hebben er geen last van. Ook applicaties als Google Maps en Waze zullen geen hinder ondervinden. 
  • Wie een oudere, losse gps heeft, kan het best even gaan kijken op de website van de fabrikant. Het toestel is niet verloren, maar moet gewoon een update krijgen.
  • Heb je een ouder gps-toestel dat ingebouwd is in je wagen, dan zal in veel gevallen je garagehouder al een update gedaan hebben, legt Joost Kaesemans, woordvoerder van automobielfederatie Febiac uit. "Mocht dat toch niet geval zijn, ga dan best gewoon even langs je garage. Ik heb begrepen dat zo'n update ook snel kan gebeuren."

Meest gelezen