Honderdduizenden Britse websites riskeren .eu-domeinnaam te verliezen, ook... Leave.eu

Als de Britten eind maart zonder akkoord uit de Europese Unie zouden stappen, riskeren honderdduizenden Britse bedrijven en particulieren hun .eu-domeinnaam te verliezen. Onder hen ook de organisatie Leave.eu, een van de felste voorstanders van de brexit.

Zo'n 340.000 Britten of Britse bedrijven hebben een webadres met een .eu-domeinnaam, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De Britse regering waarschuwde hen dat hun website zal verdwijnen als de Britten zonder een akkoord uit de Europese Unie zouden stappen.

Een van de websites die hun domeinnaam zouden verliezen, is - oh ironie - Leave.eu, net een van de voornaamste pleitbezorgers van de brexit. Leave.eu speelde een belangrijke rol in aanloop naar het brexitreferendum in juni 2016. Momenteel voert het - op een volgens sommige media vrij agressieve manier - campagne voor een drastische brexit zonder akkoord.

Maar net zo'n brexit zou de organisatie dus parten kunnen spelen, want ze dreigt niet alleen haar domeinnaam te verliezen, maar ook al haar e-mailadressen. Leave.eu bouwde haar identiteit en strategie grotendeels op die domeinnaam, aangezien die meteen vertelde waar de organisatie voor stond: de EU verlaten.

Heel erg lijkt de organisatie echter niet in te zitten met het verlies van haar domeinnaam. "Als we de Unie zonder akkoord verlaten, is ons werk af. Our job is done", reageerde communicatieverantwoordelijke Andy Wigmore. "Leave.eu is dan niet meer nodig."

Verkocht aan een Belg of Duitser?

Of alle andere website-eigenaars even vrolijk zullen reageren, is maar de vraag. Als de Britten eind maart zonder akkoord uit de Unie stappen, krijgen zij allemaal nog twee maanden de tijd om bijvoorbeeld hun hoofdzetel naar een andere plek binnen de Europese Unie te verhuizen (of binnen de Europese Economische Ruimte).

Doen ze dat niet, dan worden alle Britse .eu-domeinnamen eind mei 2019 teruggetrokken en inactief. Een jaar later zouden ze dan opnieuw opengesteld worden voor bedrijven of particulieren binnen de EU. En dan kan bijvoorbeeld ook Leave.eu gekocht worden door een Belg, Fransman, Nederlander, Spanjaard, ... 

Meest gelezen