AFP or licensors

Huawei gaat in tegenaanval en daagt de Amerikaanse staat voor de rechter

De Chinese technologiegigant Huawei spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse staat, omdat overheidsdiensten in de VS geen apparatuur van het bedrijf mogen gebruiken. De Amerikanen vrezen immers dat Huawei zijn installaties zal gebruiken voor spionage. Maar het Chinese bedrijf ontkent dat en noemt het verbod ongrondwettelijk. 

Huawei is bij ons vooral bekend als producent van smartphones. Wereldwijd zijn de gsm's van het bedrijf de op een na meest verkochte, na die van Samsung. Maar Huawei is ook al jaren betrokken bij de ontwikkeling van 5G. Dat is het mobiele internet van de toekomst, waarmee we oneindig veel sneller zullen kunnen surfen. Er zullen ook veel meer toepassingen mogelijk zijn in het zogenoemde "internet of things". De komende jaren wordt de apparatuur voor 5G geïnstalleerd, en Huawei levert met het oog daarop dus ook wereldwijd zendmasten en andere uitrusting. 

Spionage voor Peking

Maar in de Verenigde Staten kan dat niet. De federale overheid heeft voor haar diensten immers een verbod uitgevaardigd om gebruik te maken van Huaweiproducten (zowel smartphones als 5G-infrastructuur). Ook telecomoperatoren mogen niet met Huawei in zee gaan, anders riskeren ze hun contracten met de overheid te verliezen. Volgens de Amerikaanse regering is Huawei schatplichtig aan de Chinese regering. Die kan het bedrijf dwingen om wereldwijd inlichtingen te verzamelen - te spioneren dus. Met de nodige verborgen software zou dat perfect mogelijk zijn. Er bestaat in China overigens een wet die (ook privé-)bedrijven verplicht om op simpel verzoek met de overheid mee te werken.

(lees voort onder de foto)

De Amerikanen proberen Huawei ook buiten hun grenzen een hak te zetten. Ze dringen er bij de VS-bondgenoten op aan om net als zijzelf de producten van Huawei te weren. Zo beraden de Britten en de Duitsers zich over een soortgelijk verbod. Al zal het in Europa misschien niet zo'n vaart lopen. Onlangs lieten de Britse inlichtingendiensten weten dat zij probleemloos in staat zijn om mogelijke veiligheidsrisico's van Huawei onder controle te houden. En ook het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt niet al te bezorgd, het zegt dat er voorlopig geen plannen zijn om wie dan ook uit te sluiten bij de installatie van 5G-netwerken. 

Commerciële zelfmoord

Huawei gaat in de VS nu frontaal in de tegenaanval. Het bedrijf heeft bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas - waar zijn plaatselijke hoofdkwartier is gevestigd - een zaak aangespannen tegen de federale overheid. Huawei zegt dat het helemaal geen spionageplannen heeft. Dat zou commerciële zelfmoord zijn, zo klinkt het. Er is ook geen enkel bewijs geleverd over malafide praktijken van het Chinese techbedrijf. Meer nog, het is net de VS-regering die ons bespiedt, zegt Huawei, onze servers werden gehackt en onze e-mails en broncode  gestolen. Huawei noemt het aankoopverbod van zijn producten in de VS overigens ongrondwettelijk, omdat de beslissing werd genomen zonder enige vorm van proces.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Huawei ligt ook in een andere zaak in de clinch met de Amerikaanse overheid. De VS heeft namelijk - al enige tijd geleden - een uitleveringsbevel uitgevaardigd tegen de financiële directeur van Huawei, Meng Wanzhou. Dat is niet zomaar de minste, Meng is immers de dochter van de stichter van het bedrijf, Ren Zhengfei. Eind vorig jaar werd ze opgepakt in Canada en sindsdien wacht ze op een mogelijke uitlevering aan de VS. Gisteravond nog verscheen Meng voor een Canadese rechter, die van haar advocaat te horen kreeg dat er politieke motieven achter het uitleveringsverzoek zitten. Deze zaak zal nog wel een tijdje aanslepen, de volgende zitting van de Canadese rechtbank is gepland voor 8 mei.

Meest gelezen