Videospeler inladen...

Klimaatbetogers voeren actie in Louvain-la-Neuve en Antwerpen

Voor de negende donderdag op rij zijn in verschillende steden scholieren en studenten op straat gekomen om meer aandacht te vragen voor het klimaat. De betoging van Youth For Climate vond dit keer plaats in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Volgens de organisatie waren er ruim 4.000 deelnemers. Ook in Antwerpen werd er actiegevoerd, daar trotseerden enkele honderden betogers de gietende regen. 

Na eerdere klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel is het nu de beurt aan de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. De betogers verzamelden rond 10.30 uur aan het Universiteitsplein met allerlei zelfgemaakte slogans en borden. Volgens de organisatoren waren er meer dan 4.000 deelnemers. Vooraf hoopten ze op een 3.000-tal betogers.

Er zijn intussen ook al heel wat volwassenen die deelnemen aan de acties. Volgens de Franstalige omroep RTBF ging het om een gevarieerd publiek: jongeren, grootouders, families, studenten, onderzoekers, professoren... Wetenschappers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden gisteren publiekelijk al hun steun aan de betogende jongeren.

Groot spandoek in Antwerpen, waar regen spelbreker is

In Antwerpen was er vandaag geen betoging. De plaatselijke afdeling van Youth For Climate had er opgeroepen om tussen 13 en 15 uur een "human billboard" te vormen op het Operaplein, en zo geschiedde ook. Er kwamen een paar honderd mensen opdagen, volgens de organisatoren een succes gezien het slechte weer en de vakantie. (foto onder)

De handtekeningen die ze wilden verzamelen op de grote banner, kwamen er niet door de regen. Vroeger dan gepland is de actie afgeblazen, door het gure weer dus.  

In Mechelen was er een zogenoemde plog-actie: joggen of wandelen en tegelijkertijd achtergelaten zwerfvuil opruimen.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen