Kan het Internationaal Strafhof Syrisch president Assad toch vervolgen?

Hoewel het Internationaal Strafhof in Den Haag niet bevoegd is voor misdaden begaan in Syrië, hebben twee advocatenkantoren toch een een klacht ingediend tegen de Syrische president Assad. Ze hebben al hun hoop gezet op een eerdere uitspraak van het hof over Rohingya-vluchtelingen.  

Pogingen om de Syrische president Bashar al-Assad en leden van zijn regering voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen, hebben tot nog toe altijd gefaald. Het Strafhof heeft elke klacht verworpen omdat het niet bevoegd is voor misdaden begaan in Syrië. Daarvoor moet Syrië het hof eerst erkennen.

Toch hebben twee advocatenkantoren deze week een nieuwe klacht tegen Assad ingediend. In naam van een dertigtal Syrische vluchtelingen in Jordanië vragen ze het Strafhof om een onderzoek te openen naar vermoedelijke massadeportatie door de Syrische overheid, in een poging om het regime van Assad toch verantwoordelijk te stellen voor misdaden tegen de mensheid.

Myanmar als voorbeeld

Om het bevoegdheidsprobleem te omzeilen, wijzen ze op een precedent, in verband met een klacht van Rohingya-vluchtelingen tegen Myanmar. Rechters van het Strafhof oordeelden in september vorig jaar dat het hof wel degelijk bevoegd is, ook al is Myanmar geen lid van het Strafhof. Omdat de Rohingya door de Myanmarese overheid naar Bangladesh werden verdreven en een deel van de vermeende misdaden op grondgebied van Bangladesh werden begaan, is het Strafhof wel bevoegd. Bangladesh is namelijk wel lid van het Strafhof.

Dit kan een serieuze doorbraak zijn voor de Syrische slachtoffers.

Advocaat

De twee advocatenteams die deze week elk een klacht tegen Assad hebben ingediend, vinden dat hetzelfde principe zou moeten gelden voor Syrië en Jordanië. Syrië is geen lid van het hof, Jordanië is dat wel. Het Strafhof zou dan bevoegd zijn voor Syrische burgers die naar Jordanië werden verdreven, argumenteren de advocaten. Miljoenen Syriërs zochten onderdak in Jordanië, op de vlucht voor onder meer wreedheden begaan door het Syrische regeringsleger.

Het kantoor van de openbare aanklager van het Strafhof bevestigde in een schriftelijke mededeling dat het deze week twee klachten ontvangen heeft. "Zodra we een beslissing over de volgende stap hebben genomen, zullen we die aan de advocaten laten weten en onze beslissing toelichten."

Als het Strafhof zich bevoegd zou verklaren, zou dat volgens de advocaten "een serieuze doorbraak zijn voor de Syrische slachtoffers". Het hof zou zich dan ten minste over een deel van het verwoestende Syrische conflict kunnen uitspreken.

De burgeroorlog in Syrië duurt nu al meer dan 7 jaar. Al meer dan 360.000 mensen kwamen om het leven, miljoenen anderen sloegen op de vlucht.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen