Videospeler inladen...

Rechtszaak Huawei: "Dit gaat over wie de komende jaren de macht in de wereld bepaalt, China of de VS"

Een nieuwe verwikkeling in het conflict tussen de Chinese technologiegigant Huawei en de Verenigde Staten: Huawei daagt de VS voor de rechter omdat overheidsbedrijven geen apparatuur van Huawei mogen kopen. Wat is hier eigenlijk aan de hand? "Alles draait om de achterliggende strijd over de macht in de wereld", zegt econoom Luc Aben.

De Chinese technologiegigant Huawei spant een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse staat omdat de overheidsdiensten in de VS geen apparatuur van het bedrijf meer mogen gebruiken. Tezelfdertijd zit Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei, in een Canadese cel. Volgens de VS heeft ze het handelsembargo met Iran geschonden, Amerika vraagt haar uitlevering. Wanzhou zelf heeft op haar beurt de Canadese overheid aangeklaagd omdat haar rechten geschonden zouden zijn.

Een internationaal getouwtrek dus, maar wat zit daar nu allemaal achter? Volgens Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot, moeten we alles bekijken in het licht van de achterliggende strijd om de macht in de wereld. "China en de Verenigde Staten wedijveren op allerlei vlakken over wie de komende decennia de grootste macht ter wereld wordt. Economisch, geostrategisch én technologisch. En als je de technologische macht in handen hebt, zijn die twee andere veel makkelijker uit te bouwen."

Het is dus geen toeval dat de strijd zich nu toespitst op technologie, en ook niet dat het allemaal om Huawei draait. "Huawei is hét Chinese vlaggenschip wat betreft technologie. Dat is het domein waar het economisch, politiek en ook militair uitgevochten zal worden in de toekomst. Huawei is gewoon een symbool, dat concretiseert waar het de komende jaren om zal draaien."

Het gaat heel ver, die strijd om de macht in de wereld. "Alle middelen zijn gepermitteerd in die strijd, daarom dat zowel de Verenigde Staten als China er zoveel verschillende zaken bij halen. Maar eigenlijk gaat het maar over één ding: wie trekt de komende decennia aan de touwtjes?"

"Cosmetische deal"

Volgens Aben moeten we de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ook op die manier bekijken. "Eind maart wordt een deal verwacht, maar het is nog maar de vraag of die er komt, in het verleden zijn deadlines al meermaals opgeschoven."

En zelfs als er een deal zou komen, is het hoogst onzeker of die wel zal standhouden. "Trump zal na de mislukte Korea-top allicht een op zijn minst cosmetische deal willen, maar gaat die duurzaam zijn? De dieper liggende strijd om de macht zal altijd boven de wereld en boven de financiële markten blijven hangen."

Beluister het gesprek met Luc Aben in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen