Mannen krijgen vaker opslag dan vrouwen

Mannen verdienen niet alleen meer, maar ze krijgen ook vaker loonopslag dan vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van het personeelsdienstenbedrijf Attentia. Vorig jaar kreeg 14 procent van de mannen een individuele loonsverhoging. Bij de vrouwen was dat maar goed 10 procent.

Op de vooravond van de Internationale Vrouwendag wordt nog eens een groot pijnpunt blootgelegd op de arbeidsmarkt: naast het feit dat vrouwen gemiddeld nog altijd minder verdienen dan mannen, krijgen vrouwelijke werknemers ook minder vaak opslag. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van Attentia.

Het personeelsdienstenbedrijf heeft 10 jaar lang 33.000 medewerkers gevolgd. Als we daarbij alleen naar de cijfers van vorig jaar kijken, valt het al op dat 14,02 procent van de mannen een loonsverhoging kreeg, terwijl bij de vrouwen slechts 10,42 procent opslag kreeg, bovenop de index.

(lees verder onder de grafiek)

“Als we enkel naar de voltijdse medewerkers kijken, zien we wel dat het verschil kleiner is, maar het verschil is er nog steeds”, zegt Tim De Troch van Attentia. “Bij de mannen gaat het dan om 16,05 procent, terwijl het bij vrouwen om 14,57 procent gaat.”

Als we naar de cijfers van de afgelopen tien jaar kijken, zien we ook dat mannen structureel meer opslag krijgen dan vrouwen: tweederde van de mannen krijg in tien jaar tijd individueel opslag; bij vrouwen was dit slechts eenderde.

Oorzaken

Hoe valt dit verschil nu te verklaren? “Er wordt nogal snel verwezen naar de mondige, zelfverzekerde man, terwijl de vrouw bescheiden is op de werkvloer, maar dat is wat kort door de bocht,” zegt Tim De Troch, “want dan leg je het probleem bij de vrouwen zelf.”

Volgens Attentia is er meer aan de hand. “Werkgevers denken bij een ideale werknemer vaak nog altijd eerst aan een man. Bovendien zijn de leidinggevenden die beslissen over opslag vaak mannen.”

Vaker afwezig

Daarnaast speelt het volgens Attentia ook in het nadeel van vrouwen dat ze vaker de zorgen voor kinderen op zich nemen, daarin flexibeler zijn dan mannen, daardoor meer afwezig zijn en ook meer deeltijds werken. “De man is daartegenover continu en voltijds aanwezig op zijn werk”, en wordt daarvoor dus vaker beloond met opslag.

Wat kunnen vrouwen nu doen om op gelijke voet behandeld te worden en meer loon te krijgen? Tim De Troch raadt vrouwen vooral aan om zich goed voor te bereiden op loonsonderhandelingen en zich vooraf goed te informeren over de hoogte van het gemiddelde loon voor hun functie. “Hoe meer je weet, hoe sterker je in je onderhandelingspositie staat en hoe minder werkgevers je om de tuin kunnen leiden”, besluit De Troch.  

Meest gelezen