Videospeler inladen...

Restanten van middeleeuwse haven van Brussel ontdekt onder Parking 58

Bij archeologisch onderzoek op de site van de voormalige Parking 58 zijn restanten van de middeleeuwse haven van Brussel ontdekt. Zo zijn oude kaaimuren blootgelegd en werden ook verschillende voorwerpen uit de 15e eeuw in opmerkelijk goede staat teruggevonden.

De middeleeuwse haven van Brussel deed dienst tot 1561. Toen werd het kanaal van Willebroek in gebruik genomen en nam het belang van de haven af. Later, bij het overdekken van  de Zenne, verdween ook de oude haven onder de grond. Het is pas nu, bij de afbraak van de oude Parking 58, dat delen van de haven zijn teruggevonden. "De afgelopen dagen hebben we kaaien blootgelegd die ondersteund worden door houten balken en steen", zegt archeoloog Stephan van Bellegem. "Het is toch bijzonder omdat we constructies tegenkomen die we nog niet hebben gezien."

(Lees verder onder de foto.)

Op de archeologische site zijn voornamelijk voorwerpen teruggevonden uit de 14e en 15e eeuw, zoals schoenen, ceramiek, een kanonskogel en een ring. Ook zijn er voor het eerst bij archeologische opgravingen in Brussel houten voorwerpen gevonden. Dat is uitzonderlijk omdat hout snel afbreekt. "Het meest opmerkelijke object dat we hebben gevonden, is een visfuik. Het is een val om vissen mee te vangen en het is de eerste keer dat we dit in België vinden", vertelt Van Bellegem. 

(Lees verder onder de foto's.)

Maandag worden de oude voorwerpen verplaatst om ze te onderzoeken en naar opslagplaatsen te brengen. Om de visfuik te verhuizen, moet een speciale kist worden gemaakt die ervoor zorgt dat de vissenval niet uitdroogt. Want als dat zou gebeuren, brokkelt het voorwerp meteen af en is het verloren.

Na het verplaatsen kan alles worden onderzocht en kunnen de archeologen afleiden waar de spullen vandaan komen. Maar bij sommige voorwerpen die goed bewaard zijn gebleven is dat nu al duidelijk. "We hebben een drinkbeker gevonden die nog zo goed intact is, dat we meteen konden zien dat hij uit Duitsland afkomstig is."

De komende weken wordt er verder gegraven. De archeologen gaan nog 11 meter dieper, maar daar zal waarschijnlijk niet veel meer gevonden worden. Als de opgravingen achter de rug zijn, verdwijnt alles weer onder de grond. Op die plaats komt het nieuwe administratieve centrum van de stad Brussel. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen