We zien ze amper, maar toch wil Natuurpunt ze dit weekend tellen, hoeveel mollen wonen er in Vlaanderen?

Hoeveel mollen wonen er in Vlaanderen? Op die vraag wil organisatie Natuurpunt graag een antwoord. Daarom is er dit weekend een 'mollenweekend'. De resultaten van die grote telling komen uiteindelijk terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas.

Dit weekend organiseert Natuurpunt het 'mollenweekend'. Daarmee wil de organisatie zoveel mogelijk waarnemingen van mollen verzamelen. Bedoeling is om een beter inzicht te krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen.

Maar hoe kan je mollen tellen, je ziet ze toch niet lopen? "Af en toe kan je er eentje spotten" vertelt bioloog Dirk Draulans in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. "Wanneer de jongen oud genoeg zijn, worden ze verjaagd door hun moeder. Dat komt omdat mollen nooit samen leven, ze hebben elk hun eigen territorium." En dat eenzame leven start al vanaf de jonge leeftijd van 4 à 5 weken. "Jonge beestjes hebben onvoldoende kracht om zelf al tunnels te graven. Daarom zie je af en toe een mol boven de grond. Ze zoeken dan naar een goede plek, zonder andere mol, om moeizaam aan hun tunnels te beginnen graven.

Maar hoe weet je hoeveel mollen er zijn? "Gemiddeld zit er eentje per tuin" vertelt Draulans. "Het is niet omdat er meerdere hopen zijn, dat er meerdere mollen wonen in de tuin."

Het slechtste wat je kan doen om een mol te verjagen, is de molshoop plattrappen

Bioloog Dirk Draulans

Wat als je geen molshopen wil in je tuin?

Maar veel Vlamingen worden niet wild van van een mol in hun tuin. "Het slechtste wat je kan doen om een mol te verjagen, is de hopen plattrappen" vertelt Draulans. "Daardoor gaat een mol enkel nieuwe molshopen maken. Veel beter is het zand te verspreiden zodra de molshoop gevormd is. Of er een kunstwerkje op zetten. Mollen zijn eigenlijk fantastische dieren. Door de gangen die ze graven, verluchten ze de bodem en is er een betere waterdoorsijpeling. Die beestjes doen echt wel nuttige dingen."

De gegevens van het 'mollentelweekend' worden uiteindelijk verzamelend voor de nieuwe atlas van de zoogdieren in Vlaanderen. "Het laatste exemplaar dateert al van 2003. Bedoeling is dat er in 2024 een nieuwe verschijnt."

Meest gelezen