Natte donderdag, code geel in heel het land

Tot 21 uur vanavond geldt in het hele land code geel voor wind. Dat meldt het KMI. Het wordt bovendien een erg natte donderdag. Lees hieronder wat code geel precies betekent en wat de weersvoorspelling voor de rest van de week is.

Vanochtend trekt een actieve regenzone over het centrum en het oosten van het land richting Duitsland. Die wordt overdag gevolgd door onstabiele lucht waarin zich vooral na de middag regelmatig buien ontwikkelen, al krijgen we tussendoor ook opklaringen. Er staat een matige tot vrij krachtige en later vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot 80 kilometer per uur of zelfs wat meer tijdens de buien. De maxima liggen tussen 6 of 7 graden in de Hoge Venen en 10 of 11 graden in Laag-België, meldt het KMI.

's Avonds krijgen we tussen de buien door tijdelijk meer droge perioden. Een nieuwe buienzone trekt later in de nacht van noordwest naar zuidoost over het land. In de Hoge Venen worden dat winterse buien. De minima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 5 of 6 graden in Vlaanderen.

Tot 21 uur vanavond is dus ook code geel voor wind van kracht. Wat de verschillende windcodes betekenen, leest u hieronder. Verder kan u ook nog het weerbericht voor de rest van de week vinden.

Wat betekenen de verschillende windcodes?

Bij code groen worden geen significante problemen verwacht ten gevolge van wind.

Dit is de code die vandaag van kracht is. Het KMI geeft een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden. Door zulke wind en rukwinden is het erg moeilijk om met een geopende paraplu over straat te lopen, grote takken van bomen worden in beweging gebracht, kleinere bomen kunnen omwaaien en woningen kunnen lichte beschadigingen oplopen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen of beschadigde schoorstenen. 

Bij code oranje wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land. Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. 

Bij code rood worden er extreem hoge windsnelheden en rukwinden verwacht die uiterst zelden voorkomen. Deze enorm hoge windsnelheden met dito rukwinden zullen grote schade aanbrengen in de hele regio. Het KMI raadt aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming en neem beschermingsmaatregelingen voor uw bezittingen.

Het weer de komende dagen

Vrijdagochtend verwachten we in het centrum en het zuidoosten van het land nog af en toe buien of wat regen. Na de middag wordt het droger in de noordwestelijke landshelft en beperken de buien zich stilaan tot uiterste zuidoosten. Er komen tijdelijk meer opklaringen die echter naar de avond toe plaats maken voor nieuwe wolkenvelden vanaf de kust. De maxima liggen tussen 6 graden in de Ardennen en 10 of 11 graden in Vlaanderen.

Zaterdag wordt het wisselvallig met veel bewolking. Vooral in het centrum en het zuiden van het land verwachten we vrij veel regen en buien. De maxima liggen tussen 7 en 11 graden, met kans op rukwinden van 50 tot 60 kilometer per uur en in het zuiden zelfs tijdelijk van 70 tot 80 kilometer per uur.

Zondagvoormiddag trekt opnieuw een regenzone over ons land, met mogelijk veel neerslag in de buurt van de Franse grens. 's Namiddags gaat de regen over in buien. Geleidelijk krijgen we meer opklaringen en neemt de buienactiviteit af. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden.

Het meest recente weerbericht vindt u op onze Weerpagina.

Bekijk hieronder het weerbericht van gisteravond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen