Nieuwe app toont het ontstaan van het heelal in augmented reality

Een nieuwe, interactieve applicatie voor de smartphone en tablet neemt je mee op tijdreis door het heelal. Het verhaal begint 13,8 miljard geleden bij de oerknal en vertelt in zeven minuten hoe uiteindelijk ons zonnestelsel en de aarde zijn ontstaan. De app is volledig in augmented reality, waardoor het lijkt alsof de hele geschiedenis van het heelal zich voor je ogen afspeelt.

Google Arts and Culture, het kunst- en cultuurproject van Google, heeft samen met het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN een applicatie voor de smartphone en tablet ontwikkeld die je meeneemt op tijdreis door het heelal. "Big Bang AR" heet die voluit.

De AR staat voor augmented reality. Dat is een vrij nieuwe techniek die extra informatie of beelden toevoegt aan het livebeeld dat je via je camera te zien krijgt op je smartphone of tablet. Die techniek werd vooral bekend door de populaire Pokémon GO-app.

De Big Bang-app vertelt je de hele geschiedenis van het heelal op 7 minuten tijd, van de oerknal tot het ontstaan van de aarde. Het verhaal wordt verteld door de Britse actrice Tilda Swinton, maar wie wil, kan pauzeren en extra informatie krijgen. Google wil door de combinatie van interactie, vertelstem, muziek en augmented reality een totaalbeleving creëren. Voor wie een virtual reality-bril heeft, zal het zelfs nog meer lijken alsof je tussen de sterren en planeten zweeft. 

De app is gisteren gelanceerd en maakt deel uit van de nieuwe onlinetentoonstelling "Once upon a try" van Google Arts en Culture. Hiermee wil Google een eerbetoon brengen aan iconische uitvindingen en ontdekkingen. De Big Bang AR-app is gratis te downloaden in de  Play Store voor toestellen op Android, of in de App Store voor Apple-toestellen.

Meest gelezen