Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opgesloten Catalaanse politicus wil Europees Commissievoorzitter worden

De Catalaanse politicus Oriol Junqueras is Spitzenkandidaat voor de Europese Vrije Alliantie, een groep van regionalistische partijen. Dat melden Catalaanse media. Junqueras zit momenteel in voorhechtenis in een Spaanse gevangenis, samen met acht andere Catalaanse separatisten. Zijn voordracht is veeleer symbolisch.

Een Spitzenkandidaat is officieel kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Het systeem werd in 2014 voor de eerste keer toegepast. (Hoe het werkt, leest u hier.)

De Europese Vrije Alliantie vormt samen met de Europese groenen een fractie in het Europees Parlement, maar de twee Europese groepen zullen voor de eerste keer elk een aparte Spitzenkandidaat naar voren schuiven. Bij de groenen zijn dat er twee: de Duitse Ska Keller en de Nederlander Bas Eickhout.

De EVA gaat dus voor Oriol Junqueras. Een opvallende keuze, want Junqueras zit momenteel in voorhechtenis in een Spaanse gevangenis en riskeert een gevangenisstraf van 25 jaar. Samen met elf andere Catalanen staat hij momenteel terecht voor het Spaanse Hooggerechtshof wegens zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017.

Junqueras (l), samen met onder anderen Carles Puigdemont (m) en Carme Forcadell (r), op de dag dat de Catalaanse republiek werd uitgeroepen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Junqueras is de hoofdbeschuldigde op dat proces. Hij was ten tijde van het referendum viceminister-president in de Catalaanse regering van minister-president Carles Puigdemont. Na het uitroepen van de Catalaanse republiek werd de Catalaanse regering afgezet door de Spaanse regering. Puigdemont staat zelf niet terecht. Hij is na het uitroepen van de onafhankelijkheid naar België gevlucht en verblijft nog steeds in ons land.

Tijdens zijn verdediging aan het begin van het proces benadrukte Junqueras dat hij zichzelf als een politieke gevangene beschouwt. Dat is ook de reden waarom de EVA hem nu voordraagt, omdat ze vindt dat hij om politieke redenen vervolgd wordt en Europa daar niet kritisch genoeg over is. Het gaat dan ook vooral om een symbolische voordracht: Junqueras maakt geen enkele kans om effectief Commissievoorzitter te worden, want de partij die hem voordraagt is veel te klein.

Ook de N-VA maakt deel uit van de Europese Vrije Alliantie, al zitten de Europese Parlementsleden van de N-VA momenteel in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). De partij liet weten dat ze Junqueras zal steunen.

De twee belangrijkste Spitzenkandidaten zijn de Duitser Manfred Weber voor de Europese Volkspartij (waar ook CD&V een deel van is) en de Nederlander Frans Timmermans van de Partij van Europese Socialisten (waar de SP.A een deel van is). De Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE) zal niet één maar verschillende kandidaten naar voren schuiven. Vijf jaar geleden was ex-premier Guy Verhofstadt nog Spitzenkandidaat voor ALDE.

Meest gelezen