Videospeler inladen...

Pakistan pakt moslimextremisten op en neemt controle over van islamitische scholen

In Pakistan zijn meer dan 120 terreurverdachten opgepakt en heeft de regering de controle overgenomen over 182 islamitische scholen, "liefdadigheidsorganisaties" en andere instellingen. Pakistan hoopt zo de kritiek van India te weerleggen dat het terreurgroepen in Kashmir steunt.

Het gaat om de belangrijkste "crackdown" in Pakistan in jaren. Officieel gaat het om een lang voorbereide operatie, maar vrijwel zeker wil premier Imran Khan zo tegemoetkomen aan de kritiek van India dat Pakistan islamitische terreurgroepen en hun zijfilialen ondersteunt of de vrije hand geeft.

India en Pakistan zijn verwikkeld in een nieuw conflict sinds de bomaanslag van midden februari waarbij in Kashmir 41 Indiase paramilitairen gedood werden.

Vorige week heeft India in Pakistaans Kashmir een kamp van de terreurgroep Jaysh-e Mohammed -die de aanslag heeft opgeëist- gebombardeerd en is het tot luchtgevechten en artilleriebeschietingen tussen beide landen gekomen. Daarbij is een Indiase piloot neergehaald, maar meteen vrijgelaten door Pakistan.

De beweging "Burgers van Lahore" in Pakistan is net zoals veel inwoners beducht voor een nieuwe oorlog.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Concreet gaat de Pakistaanse overheid nu 182 instellingen sluiten of onder controle van de overheid brengen. Het gaat om "madrassa's" of islamitische scholen, liefdadigheidsinstellingen en andere instellingen die banden hebben met extremistische moslimgroepen zoals Jaysh-e Mohammed of Lashkar-e Tayyiba. Beide zijn actief in terreur in buurland India.

Tegelijk zijn meer dan 120 leden van die organisaties opgepakt. Onder hen zijn de broer en een ander nauw familielid van Masood Azhar, de stichter en leider van de Jaysh-e Mohammed. Waar Azhar zelf is, is niet duidelijk. Officieel zijn Jaysh-e Mohammed en Lashkar-e Taiyyiba al verboden in Pakistan, maar die zijn wel actief via een netwerk van organisaties.

Of de maatregelen ver genoeg gaan voor India, is niet duidelijk. De betrokken groepen kunnen en zullen voor het gerecht in beroep gaan tegen de beslissing en in het verleden is het oppakken van dat soort verdachten vaak van erg korte duur geweest. India beschouwt dat soort maatregelen in Pakistan vaak als "cosmetisch".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen