Michelle Martin, ex-vrouw van Dutroux, niet vervolgd na klacht van vader Eefje over schadevergoeding

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermisbruiker en moordenaar Marc Dutroux, zal niet voor de rechtbank moeten verschijnen in de zaak rond een schadevergoeding voor de nabestaanden van de Dutrouxs slachtoffers. Dat heeft de raadkamer in Namen beslist. 

Martin weigerde rond 2000 de erfenis van haar moeder op te nemen. Die kwam zo rechtstreeks bij haar kinderen terecht. Volgens Jean Lambrecks en Leendert Lambrecks, de vader en de broer van slachtoffer Eefje, kon Martin daardoor geen vergoeding betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux.

In 2004 werd Martin veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar en een schadevergoeding van 179.000 euro. Maar daarvan kwam voorlopig niets bij de nabestaanden terecht. Via de regeling voor de erfenis zou Martin haar eigen onvermogen hebben georganiseerd, zeggen de vader en de broer van Eefje. In 2012 en 2013 dienden zij een klacht in. 

Feiten waren verjaard

De raadkamer in Namen heeft nu beslist dat Martin niet voor de correctionele rechtbank moet verschijnen over de zaak. Ze wordt buiten vervolging gesteld, want de feiten waren verjaard op het moment dat de klachten werden ingediend. Het parket had eerder al gevraagd om haar buiten vervolging te stellen.

De burgerlijke partijen hebben 15 dagen om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de raadkamer. 

Lees verder onder de foto. 

Jean Lambrecks, vader van slachtoffer Eefje

Michelle Martin werd daarnaast ook beschuldigd van zwartwerk. De burgerlijke partijen waren van mening dat ze voor haar werk in het klooster van Malonne, waar ze net na haar vrijlating terecht kon, in het zwart werd betaald. Ook hierover wordt Martin niet vervolgd. Er was volgens het parket enkel sprake van een "dienstverlening", want Martin ontving geen geld voor haar werk.

Dutroux en Martin werden in 1996 gearresteerd in verband met de verdwijning van zes meisjes. Dutroux kreeg levenslang. Martin werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar rol bij de ontvoering, verkrachting en dood van enkele meisjes. In de zomer van 2012 kwam Martin onder strikte voorwaarden vervroegd vrij.

Meest gelezen