Schapen in Limburg werden doodgebeten door wolven: wellicht door Naya en August

De schapen die dit jaar zijn doodgebeten in Limburg, zijn wel degelijk doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Hoogstwaarschijnlijk zijn Naya en August daarvoor verantwoordelijk en is de kans klein dat er een derde wolf aan het werk is.

Naya en August

De schadegevallen in Limburg zijn allemaal het werk van een wolf. "Op de meeste plaatsen hebben we twee wolven aangetroffen, dus de kans is groot dat het het werk is van Naya en August", zegt Koen Van Muylem van het INBO. De kans dat er een derde wolf aan het werk is, is klein. "Omdat er twee DNA-types van wolven gespot zijn, zoals die van Naya en August, is de kans echt heel klein of zelfs bijna onbestaande dat er nog een andere wolf in het spel is."

Bescherming

Het INBO waarschuwt nogmaals om de schapenweides beter te omheinen. Nina Holvoet van de HoGent onderzocht 83 weides, waarvan 64 met schapen. Slechts 3 van de 83 weides boden voldoende bescherming tegen wolven. "Daardoor maak je het de wolf te gemakkelijk, dus het is toch belangrijk dat meer mensen hun weide gaan beveiligen tegen de wolven. We hopen dat er nu geen schadegevallen meer bijkomen. Anders gaan we die uiteraard ook verder onderzoeken", besluit Van Muylem.

De schapen werden in Lommel, Oudsbergen en Peer doodgebeten.

Meest gelezen