Videospeler inladen...

Senator en ex-gevechtspilote Martha McSally: "Ik werd belaagd en verkracht door een leidinggevende in het leger"

De Amerikaanse senator en gewezen gevechtspilote Martha McSally heeft verklaard dat ze verkracht is geweest toen ze bij de luchtmacht diende. McSally getuigde tijdens een hoorzitting in de Senaatscommissie over seksueel misbruik binnen het leger. "Ik heb járen gezwegen", zei ze. "Pas toen het leger later worstelde met schandalen en volkomen ontoereikend reageerde, kwam de behoefte om te laten weten dat ook ik een van de overlevenden was."

McSally zat 26 jaar bij de luchtmacht en behaalde de rang van kolonel. Ze is de eerste vrouwelijke pilote in de VS die aan luchtgevechten heeft deelgenomen. Maar het waren dienstjaren vol twijfels. Ze schaamde zich en gaf zichzelf de schuld voor de verkrachting. 

"Ik ben na 18 jaar bijna opgestapt uit wanhoop. Zoals vele slachtoffers had ik het gevoel dat ik door het systeem opnieuw verkracht werd. Maar ik haakte niet af, ik besloot te blijven", vertelde de Republikeinse senator uit Arizona geëmotioneerd. 

Volgens haar moeten leidinggevenden binnen het leger meer verantwoordelijkheid krijgen bij het achterhalen en bestraffen van seksueel misbruik en verkrachtingen. Een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht noemde het verhaal "verschrikkelijk" en bood McSally zijn excuses aan.

In aanloop naar de congresverkiezingen vorig jaar praatte McSally nog over ander misbruik. Toen ze 17 jaar was, dwong een turnleraar op school haar tot seksuele handelingen. 

Bekijk hieronder de getuigenis van senator en ex-gevechtspilote Martha McSally: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen