Steeds meer tandartsen hebben zwarte lijst van "onbetrouwbare" patiënten

Tandartsen weigeren steeds vaker patiënten die herhaaldelijk hun afspraak afzeggen of niet komen opdagen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Volgens de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen doen hun leden dat omdat zogenoemde "onbetrouwbare" patiënten te veel tijd en geld kosten. En er zijn bovendien voldoende stipte patiënten die op zoek zijn naar een tandarts.

De Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen heeft begrip voor leden die patiënten weigeren als die al verscheidene keren hun afspraak niet na zijn gekomen. Tandartsen mogen dat ook, tenzij er sprake is van dringende nood. 

"Ik denk dat elke tandarts redelijk zal zijn en naar eer en geweten zal handelen", zegt Yann Van Hoecke, van de beroepsvereniging, over de zogenoemde zwarte lijsten. "Het gaat soms om lange afspraken van een uur of meer en als er dan niemand komt opdagen en er is geen andere patiënt, dan kost dat geld."

Voor heel wat tandartsen is zo'n zwarte lijst ook geen probleem voor hun praktijk. Het aantal patiënten dat op zoek is naar een tandarts is namelijk nog altijd groter dan het aantal tandartsen.

Meest gelezen