©DELEU/Eurekaslide

Studies over glyfosaat moeten vrijgegeven worden

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de studies rond de onkruidverdelger glyfosaat openbaar maken. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. De zaak werd aanhangig gemaakt door een aantal leden van het Europees Parlement, onder wie Bart Staes (Groen).

In 2017 werd de Europese vergunning voor glyfosaat met vijf jaar verlengd. De studies over de giftigheid en kankerverwekkende eigenschappen van de onkruidverdelger werden niet openbaar gemaakt. Meer dan een miljoen Europese burgers spraken daar toen hun bezorgdheid over uit. De onkruidverdelger wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie namelijk beschouwd als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’. 

Na die verlenging stapte Bart Staes samen met drie van zijn groene collega-parlementsleden naar het Hof om de wetenschappelijke gegevens te verkrijgen. Ze wilden dat data en rapporten voor de analyse van de schadelijkheid van glyfosaat zouden worden vrijgegeven. Vandaag besliste het Europees Hof van Justitie dat EFSA de studies inderdaad openbaar moet maken. De vier Europarlementsleden krijgen over de hele lijn gelijk. Het Hof is van mening dat de informatie over de invloed op het milieu van 'hoger openbaar belang' is dan de bescherming van de commerciële belangen van de betrokken bedrijven.

Meest gelezen