Te weinig tolken voor opgepakte Eritreeërs in Zeebrugge

Er zijn al een hele tijd tolken voor Tigrinya, de meest gesproken taal in Eritrea, te kort. Daardoor lopen heel wat dossiers van transmigranten die de haven van Zeebrugge binnendringen, vertraging op.

In Zeebrugge heeft de politie woensdag maar liefst 25 transmigranten opgepakt. Daar waren weer heel wat Eritreeërs bij. Maar het is niet altijd even makkelijk om mensen uit dat Afrikaanse land te ondervragen, omdat er te weinig tolken zijn. En daardoor lopen onderzoeken naar mensensmokkel soms vertraging op.

De politie maakt er een punt van om opgepakte transmigranten zo veel mogelijk te verhoren. Zij kunnen de speurders vaak een duidelijker beeld geven over de eventuele mensensmokkelorganisaties die erachter zitten. Die verhoren gebeuren uiteraard telkens in aanwezigheid van een tolk. Alleen ligt dat bij de opgepakte Eritreeërs dus nogal moeilijk.

Meest gelezen