AP2010

Thais Grondwettelijk Hof ontbindt "partij van prinses Ubolratana" net voor de verkiezingen

In Thailand heeft het Grondwettelijk Hof de ontbinding van de partij Thai Raksa Chart bevolen. Die partij heeft banden met de afgezette Shinawatra-familie en had eerder de oudste zus van koning Mahavajiralongkorn naar voor geschoven als kandidaat-premier. Die kandidatuur is op vraag van de koning intussen ingetrokken.

De ontbinding van  Thai Raksa Chart was niet onverwacht, maar bovendien mogen de leiders van de partij tien jaar lang niet meer aan politiek doen. Daardoor worden de partij en haar leiders zo goed als geneutraliseerd en dat vlak voor de verkiezingen van 24 maart.

De afgezette premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra blijven erg populair bij hun "roodhemden"-achterban in Thailand.

De beslissing van de partij komt nadat die begin februari prinses Ubolratana, de oudste zus van koning Mahavajiralongkorn (Rama X) als kandidaat-premier naar voor had geschoven. Nog diezelfde dag werd die kandidatuur ingetrokken op verzoek van de koning. Met de prinses zou de partij wellicht erg veel stemmen hebben gehaald bij de verkiezingen.

De ontbinding van Thai Raksa Chart is een tegenvaller voor de belangrijke familie Shinawatra van de afgezette premiers Thaksin Shinawatra (2001-2006) en zijn zus Yingluck Shinawatra (2011-2014). De Thai Raksa Chart werd beschouwd als de "reservepartij" van de Shinawatra's in het geval dat hun belangrijkste partij Pheua Thai onder druk van de legerleiding ontbonden zou worden. Nu is het omgekeerde het geval.

De Pheua Thai bestaat nog altijd en neemt deel aan de verkiezingen van 24 maart, maar heeft nu wel een bondgenoot minder als het op regeringsvorming aan zou komen. Sinds 2001 hebben de partijen van de Shinawatra's elke verkiezing gewonnen om dan telkens van de macht verdreven te worden door staatsgrepen of voor het Grondwettelijk Hof.

Meest gelezen