Hilde Crevits

Voorrang voor Nederlandstaligen op scholen in Vlaamse Rand juridisch onmogelijk

Nederlandstaligen die hun kinderen inschrijven in een school in de Vlaamse Rand rond Brussel, zullen dan toch geen voorrang krijgen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Het voorstel van Crevits is "juridisch niet mogelijk", zegt ze.

Vlaams minister van Onderwijs Crevits besliste in september vorig jaar om te onderzoeken hoe ze in de scholen van de Vlaamse gemeenschap in de Vlaamse rand een "minimaal percentage aan leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder konden verzekeren van een plaats", een voorrangsregeling dus. Dat was volgens Crevits een "noodzakelijke maatregel", omdat heel wat Franstalige ouders uit Brussel ook kiezen voor een Nederlandstalige school in de Rand.

Maar die voorrangsregeling zal er niet komen. Crevits vroeg juridisch advies op bij haar administratie en die maakt bezwaar op drie punten. Ten eerste: omdat de Vlaamse Rand in principe een eentalig onderwijslandschap is, is er geen juridische basis voor voorrang voor Nederlandstaligen zoals dat in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad wel kan. Ten tweede: voorrang voor Nederlandstaligen beperkt tot de Vlaamse Rand creëert een onderscheid binnen het Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen. Tot slot: een voorrangsregel zou beschouwd kunnen worden als een vorm van discriminatie op grond van nationaliteit.

"Instrumenten met het oog op een gelijke spreiding van verschillende groepen leerlingen, op basis van objectieve criteria zijn wel mogelijk", aldus Crevits in een toelichting. "Het criterium 'afstand woonplaats' kan bijvoorbeeld een element zijn. In het basisonderwijs wordt dat al als criterium bij inschrijving gebruikt."

Door het belangenconflict van de Franstalige Gemeenschapscommissie tegen het nieuwe inschrijvingsrecht staat de invoering ervan voorlopig on-hold. "Het is wel van belang dat het Nederlandstalige karakter van de Nederlandstalige scholen in de Vlaamse Rand behouden blijft en Nederlands de onderwijstaal is. Daarom ook dat extra taalbaden voor kinderen die het Nederlands onvoldoende beheersen ook mogelijk zijn."

Ondertussen zorgen we ervoor dat elke leerling terechtkan in de school die hij of zij wil, aldus minister Crevits. Zij wijst daarvoor naar de investeringen in capaciteitsuitbreiding. Voor de periode 2019-2020-2021 krijgen scholen in de provincie Vlaams-Brabant (Leuven, Vilvoorde, Halle, Tienen, Dilbeek, Zaventem) 27,4 miljoen euro toegekend om extra plaatsen in de klas te creëren. "Dat is 18 procent van de 151 miljoen euro nieuwe capaciteitsmiddelen 2019-2021 over heel Vlaanderen en Brussel."

Meest gelezen