Zweedse luchtvaartmaatschappij gaat CO2-uitstoot volledig compenseren

Wie vanaf 1 april dit jaar een ticket boekt met Braathens Regional Airlines mag er zeker van zijn dat de CO2-uitstoot van de luchtvaartmaatschappij volledig gecompenseerd wordt. De regionale Zweedse luchtvaartmaatschappij is daarmee de eerste ter wereld die de volledige uitstoot van haar vluchten wil gaan compenseren.

De luchtvaartsector moet een grote bijdrage leveren om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. Daar is zowel het beleid, de sector zelf als de consument stilaan van overtuigd. De manier waarop en de snelheid waarmee dat moet gebeuren is nu al weken onderwerp van debat.

Een vliegtaks wordt dan vaak vooropgesteld als een van de mogelijke oplossingen. Een maatregel waar de sector zelf absoluut niet voor te vinden is. Braathens Regional Airlines, een lokale speler in Zweden die vooral binnenlandse vluchten organiseert gaat nu zijn volledige CO2-uitstoot compenseren.

De luchtvaartmaatschappij werkt daarvoor samen met een erkende organisatie die CO2 uit de atmosfeer haalt, de deal is rond en het contract wordt volgende week getekend.

Voor ons is dit een volgende logische stap om onze CO2-uitstoot te compenseren.

Anna Soltorp, Duurzaamheidsmanager Braathens Regional Airlines

Anna Soltorp, de duurzaamheidsmanager van de luchtvaartmaatschappij is zeer blij met het project: "Wij zien dit als een logische volgende stap in onze pogingen om onze impact op het klimaat te verminderen. En we zijn dan ook enorm tevreden dat we deze mogelijkheid nu hebben om onze CO2-uitstoot volledig te compenseren."

Braathens Regional Airlines is een van de grootste binnenlandse maatschappijen in Scandinavië en heeft een vloot van 14 toestellen.

Scandinavië voorloper

De Scandinavische landen zijn al jaren koploper wanneer het gaat over vergroening van de luchtvaart. Noorwegen verplicht zo alle maatschappijen die op zijn luchthavens landen om een klein percentage aan biobrandstof te tanken, een percentage dat de komende jaren steeds zal worden opgedreven.

Ook in Zweden zijn er plannen en engagementen om de uitstoot van de luchtvaart naar beneden te halen. Braathens Regional Airlines gaf al de mogelijkheid aan klanten om zelf te kiezen of ze wilden vliegen met biobrandstof of niet.

De luchtvaartmaatschappij gaat de CO2-compensatie nu verrekenen in de ticketprijs. En daarmee is de maatschappij een voorloper. Andere maatschappijen bieden soms de mogelijkheid aan om een CO2-compensatie te betalen na het boeken, of om een compensatie te regelen bij een derde partij. 

Meest gelezen