Test-Aankoop: "6 op de 10 Vlamingen kunnen weinig of niet sparen"

Meer dan 6 op de 10 Vlamingen hebben vorig jaar moeilijk of niet kunnen sparen. Dat blijkt uit de consumentenbarometer van Test-Aankoop. Daarvoor zijn 3.300 Belgen bevraagd over hun uitgaven. Heel wat Belgen hebben het ook moeilijk om hun dagelijkse facturen te betalen, volgens het onderzoek van de consumentenorganisatie.  

Test-Aankoop hield een enquête bij 3.370 Belgen tussen 25 en 79 jaar. Ze kregen vragen voorgeschoteld, via e-mail of via de post, over hun uitgavenpatroon in 2018.

De ondervraagden kregen ook vragen over sparen. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen meer dan 6 op de 10 mensen weinig of niet kunnen sparen. Opvallend zijn de regionale verschillen. Walen kunnen opvallend minder sparen dan Vlamingen. De verschillen worden duidelijk in onderstaande grafiek.

(Lees verder onder de grafiek)

Als sparen moeilijk is voor veel mensen, dan hoeft het niet te verbazen dat facturen betalen ook niet altijd goed lukt. Ruim de helft van de Belgen die ondervraagd zijn, heeft af en toe moeite om de facturen te betalen. Voor 1 op de 20 is het zelfs echt een probleem.

De uitgaven waar Belgen het meeste moeite mee hebben, zijn wonen en vrije tijd. Al moet bij dat laatste thema wel de bemerking worden gemaakt dat op die kostenpost wellicht het snelst zal worden bespaard. In onderstaande grafiek kunt u zien met welke uitgaven de ondervraagden het meeste  worstelden.

(Lees verder onder de grafiek)

Consumentenbarometer

Uit alle data die Test-Aankoop verzamelde, puurde de consumentenorganisatie een consumentenbarometer, een soort graadmeter voor hoe moeilijk of makkelijk mensen rondkomen.

Daaruit moet blijken dat koppels en gepensioneerden (ook als ze alleenstaand zijn) het makkelijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaanden, eenoudergezinnen en grote gezinnen met minstens 6 kinderen hebben het dan weer het moeilijkst.

Ook wat de consumentenbarometer betreft, zijn er grote regionale verschillen. Brusselaars en vooral Walen hebben het een pak moeilijker om rond te komen dan Vlamingen en dat is dus uiteraard ook te zien aan hun spaarrekening.

Bekijk hier de beelden uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen