Al 600 GAS-boetes voor buitenlanders die Gents circulatieplan negeren

Stad Gent heeft in januari al bijna 600 boetes uitgeschreven aan Duitse, Franse en Nederlandse autobestuurders die door de zogenaamde knips reden. Gent kan pas sinds dit jaar ook boetes geven aan buitenlanders, omdat er pas nu een regeling is voor gegevensuitwisseling van nummerplaten met de buurlanden.

Het circulatieplan in Gent verplicht chauffeurs om op sommige plekken om te rijden en bepaalde zones zijn ook niet meer toegankelijk voor auto's. Die plekken zijn gemarkeerd als knip, er staan grote verkeersborden en ANPR-camera's die inbreuken vaststellen. Wie toch door of over een knip rijdt, krijgt een GAS-boete van 58 euro in de bus. Maar niet iedereen was tot nu toe gelijk voor de wet.

Autobestuurders met buitenlandse nummerplaten ontsprongen de dans omdat stad Gent geen deal had met andere landen om nummerplaat­gegevens te bekijken. Nu is er, via de politie, wel een overeenkomst met Duitsland, Frankrijk en Nederland en kunnen buitenlandse bestuurders dus toch beboet worden. Dat kan sinds januari. De stad schreef al 583 boetes uit voor overtredingen door buitenlandse bestuurders, goed voor ongeveer 34.000 euro.

Circulatieplan raakt langzaam ingeburgerd

De Gentenaars en bezoekers lijken intussen almaar meer vertrouwd met de zogenaamde knips. Dat blijkt toch uit de cijfers van de overtredingen. Vorig jaar reden er nog elke maand gemiddeld 10.000 mensen door of over een knip, in januari waren dat er 8.000.

Meest gelezen