Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Juan Carlos Dominguez

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Juan Carlos Dominguez uit Venezuela, die intussen 2 jaar in Manhattan woont. 

Hij is 29 jaar, en woont in Washington Heights, Manhattan, aan de 185e straat. Maak kennis met Juan Carlos Dominguez uit Venezuela. Al twee jaar woont hij in de VS. Juridisch gezien is hij nog geen echte Amerikaan, maar hij heeft wel een legale werkvergunning als asielzoeker. Zijn erkenningsprocedure loopt nog. Hij is deeltijds manager in een cateringbedrijf, en werkt als freelance fotograaf, gespecialiseerd in profielfoto’s van vrouwen die het willen maken op Instagram (juanchopedia).

Juans droom is om een succesvolle filmregisseur te worden met een cultstatus. In Venezuela werkte hij bij LIDER 100.3 FM, een radiostation. Het Maduroregime begon hem en zijn familie te bedreigen omdat hij op de radio grappen maakte over Maduro en de torenhoge inflatie. Dat was het moment om te vertrekken, zegt hij.  

Juan vond het leven in zijn Venezolaanse thuisstad Puerto Ordaz onleefbaar. De winkelrekken altijd leeg, exploderende prijzen, geen vrijheid. Al zijn vrienden zijn ook naar het buitenland gevlucht, een echte braindrain van hoogopgeleide jonge mensen.

Juan zingt zijn woede uit voor de camera, begeleid door zijn ukelele. Maduro, coño de tu madre. Maduro, je bent een klootzak!

Juan Carlos heeft ook zijn buik vol van de armoe en het gratuite brute geweld dat ingebakken zit in de Venezolaanse samenleving. Venezuela’s naam zou overigens verwijzen naar Venezia, klein Venetië. De delta van de rivier de Orinoco doet denken aan die van de Po in Venetië. 

Juan moest zijn lief achterlaten toen hij vluchtte naar de VS. Zij had geen geldig visum om naar de VS te reizen, en leeft nu in Chili. Juan mist zijn land, de schoonheid van de natuur, zijn ouders. Hij houdt ook van het nationale gerecht, de arepa. Een broodje gebakken van gekookt maïsmeeldeeg, gevuld met kaas, vlees, vis, avocado en allerhande groenten. Juan eet de arepa’s in de talrijke Venezolaanse eethuizen in New York. 

Juan zegt dat hij de hele wereld wil zien, maar dat hij altijd een trotse Venezolaan zal blijven. Hij zal nooit, nooit, nooit verbergen dat hij uit Venezuela komt. Oog in oog met Juan Carlos Dominguez. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen