Videospeler inladen...

Granaten in Antwerpen: "We moeten met deze fenomenen leren leven zolang haven draaischijf van cocaïne is"

Afgelopen nacht zijn in Antwerpen enkele auto's verwoest nadat er granaten onder waren gegooid. Het parket onderzoekt alle pistes, waaronder ook een link met het drugsmilieu. Voor gerechtsjournalist Joris van der Aa (Gazet van Antwerpen) is het duidelijk: "Ik vrees dat we met dit soort fenomenen in Antwerpen zullen moeten leren leven zolang de haven een draaischijf van cocaïnesmokkel blijft".

Het is het tweede incident op een week tijd waarbij wagens worden vernield in dezelfde buurt in Antwerpen. "En dat zal waarschijnlijk geen toeval zijn", zegt journalist Van der Aa. "De mensen tegen wie dit geweld gericht lijkt, zijn in elk geval gekend in allerlei onderzoeken naar drugshandel via de haven van Antwerpen."

"Er zijn ook aanwijzingen dat de wagens die vannacht geviseerd zijn, minstens van familieleden van gekende criminelen waren.  Als de criminelen elkaar niet kunnen raken, zullen ze misschien familieleden van hun tegenstanders proberen te viseren om druk uit te oefenen of te waarschuwen."

In Antwerpen en regio zijn dergelijke incidenten al verschillende keren voorgevallen. "Ik vrees dat we met dit soort fenomenen in Antwerpen moeten leren leven zolang de haven een draaischrijf van cocaïne blijft", stelt Joris van der Aa. "Laat ons hopen dat politie en gerecht deze keer wel resultaten boeken en eindelijk eens een aantal van de opdrachtgevers kunnen arresteren."

Maar gemakkelijk zal dat niet zijn, weet de gerechtsjournalist. "Het zijn mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om niet gepakt te worden. Zij hebben veel middelen om zich onzichtbaar te maken, ze beschikken over veel meer middelen dan politie en justitie. Het is ook een milieu waar praten met de politie of zelfs met elkaar niet gewaardeerd wordt. Het is vreselijk moeilijk om daders te identificeren, laat staan om te bewijzen."

Beluister hier het gesprek met gerechtsjournalist Joris van der Aa in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen