"De grootste uitdaging was om "Let it go" zo groots mogelijk te laten klinken"

Een Oscar, een Grammy, miljoenen exemplaren wereldwijd verkocht, nog meer miljoenen vergaapten zich eraan op YouTube, of gingen naar de bioscoop om de hele film te zien. Vijf jaar geleden kon vrijwel iedereen dan ook probleemloos "Let it go", een van de liedjes uit de animatiefilm "Frozen", meebrullen. Zelfs in de hitparade scoorde het nummer, zij het in een meer popachtige versie van Demi Lovato. Al bleef de versie van musicalster Idina Menzel, die in de film te horen is, zeker even populair, wat er dan weer toe leidde dat zij, en niet Lovato, het nummer tijdens de Oscaruitreiking live mocht brengen. Maar het was Lovato die er in de eerste helft van 2014 een wereldhit van maakte, ook in Vlaanderen.

Oorspronkelijk bedoeld als "bad ass"-lied voor Sneeuwkoningin Elsa kozen songwriters Kristen Anderson-Lopez en haar echtgenoot Bobby Lopez toch eerder voor een totale "gooi het er maar helemaal uit"-emotie met diva-allures. Maar dat had zo zijn gevolgen. De figuur van Elsa, die over magische krachten beschikt waarmee ze sneeuw en ijs kan creëren, moest immers volledig herdacht worden.

Kristen Anderson-Lopez: "Aanvankelijk werd Elsa als een van de slechteriken beschouwd en zou ze op een gegeven moment met haar leger van knullige sneeuwmannetjes het kasteel veroveren. Maar eens we over "Let it go" goed nadachten, voelde die insteek niet goed aan en veranderden we van gedacht. Zij was toch degene die zolang voordien haar magische krachten had moeten wegcijferen. Die insteek veranderde ook het hele concept van de film. "Let it go" werd nu gezongen op het moment dat Elsa haar eigen ijskasteel zelf vorm geeft." (USA Today, maart 2014)

"Om inspiratie voor het lied op te doen, hebben mijn man en ik een lange wandeling in het park gemaakt, nabij ons huis in Brooklyn. Aan een picknicktafel beeldden we ons beiden in wat Elsa echt zou denken, als ze daar alleen op die berg staat. De inspiratie kwam daarna vanzelf en het nummer was op één dag klaar." (New York Times, januari 2014)

"Het lied moest weergeven wat het betekende om dat geheim van Elsa’s magische krachten almaar mee te torsen en hoe het voelde om dat geheim, en de schande die eraan vasthing, volledig te kunnen loslaten. Dat gevoel heb ik uitgeschreeuwd op die picknicktafel in het park." (Billboard, april 2017)

Voor de hitparade-versie werd Demi Lovato ingeschakeld. De toen 21-jarige actrice en zangeres was vooral bekend van de Disney-serie "Sonny with a chance", de film "Camp rock" en van de hitsingles "Skyscraper" en "Heart attack". Maar de populariteit eiste toen al zijn tol, waardoor Lovato zich onder meer in een afkickcentrum had laten opnemen. "Let it go" leek dan ook op haar lijf geschreven. 

Demi Lovato: "Ik kan me helemaal herkennen in dit lied. Elsa is op zoek naar haar eigen identiteit. Ze groeit naar de persoon die ze uiteindelijk zal zijn. Ze aanvaardt haar eigen kunnen en haar magische krachten. In plaats van die geheim te blijven houden, laat ze die los en omarmt ze die." (PR Newswire, oktober 2013)

Dat het nummer zo’n grote hit zou worden, hadden we nooit verwacht

"Het is echt een lied dat jou naar een hoger niveau tilt, dat je meer kracht geeft, nadat je het verleden achter je gelaten hebt. Om daarna een nieuwe toekomst te omarmen. Dat wilde ik ook in de video meegeven: weg met die zwarte lagen om uiteindelijk in een helderder licht te komen staan. Je ziet de evolutie naar een sterker karakter voor je ogen gebeuren." (Hollywood Streams, november 2013)

"De grootste uitdaging bij het zingen van het lied was om het zo groots mogelijk te laten klinken. Het moest perfect zijn, omdat ik besefte dat het nummer dankzij de film nog een lang leven zou beschoren zijn." (Hollywood Streams)

Anderson-Lopez: "Dat het nummer zo’n grote hit zou worden, hadden we nooit verwacht. Met vooral ervaring in de musicalwereld dachten we zelfs niet dat zoiets mogelijk zou zijn." (New York Times)

Ken Bunt, baas van de Disney Music Group: "Hadden we verwacht dat de film en de muziek zulke fenomenen zouden worden? Nee! Zoiets kan je immers niet plannen. Ook al wisten we dat "Frozen" een geweldige film was met ongelooflijke muziek die rechtstreeks onze emoties aansprak." (Rolling Stone, maart 2014)

Regisseur Jennifer Lee: "Nadat de film pas in de bioscoopzalen verschenen was, lieten velen me weten: "Geweldig liedje! We zingen het voortdurend." Maar zovele maanden later reageren ze eerder van: "Tja, we luisteren er nog steeds naar." En ik zeg dan niet langer "Dankjewel!", maar eerder "Sorry!"" (Hollywood Reporter, december 2014)

Intussen blijft "Let it go" een van de opmerkelijkste liedjes uit een animatiefilm en dat ook dankzij de versie van Demi Lovato. Het nummer wist het 5 jaar geleden in de Ultratop meer dan 5 maanden vol te houden:

Meest gelezen