Videospeler inladen...

Douanebaas roept kmo's op tot brexitpauze, ondernemers "verbaasd en ongerust"

Kleine en middelgrote bedrijven wachten na 29 maart - de richtdatum voor de brexit - best even met uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt de baas van de douane in ons land, Kristian Vanderwaeren, in de krant De Tijd en heeft hij ons ook bevestigd. Hij vreest vertragingen voor kmo's die niet in orde zijn. Maar bij ondernemersorganisatie Voka kunnen ze niet lachen met die oproep.

"Als kmo's handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, roep ik hen op om hun goederen te verzenden vóór de brexit", herhaalt douanebaas Vanderwaeren bij ons de oproep die hij ook in De Tijd doet. "Na de brexit raad ik hen aan om toch een of meerdere weken de kat uit de boom te kijken en niet te veel goederenbewegingen op te zetten." 

De reden is simpel, zegt hij: "Na de brexit moet je goederen aangeven bij de douane en dat is toch een administratief proces. Als die documenten, certificaten en betalingen niet in orde zijn, blijven de goederen gewoon staan."

In Zeebrugge meldt de industrie ons dat 10 procent van het goederenverkeer niet in orde zal zijn met de aangifte voor in- en uitvoer

Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane

Zijn zorg is precies dat veel kmo's niet goed voorbereid zijn op dat proces. "In Zeebrugge meldt de industrie ons bijvoorbeeld dat 10 procent van het goederenverkeer niet in orde zal zijn met de aangifte voor in- en uitvoer."

Daarom heeft de douane de voorbije maanden 20.000 bedrijven proactief aangeschreven. 7.000 bedrijven kregen de aansporing om een douanenummer aan te vragen en duizenden bedrijven zijn door de overheid gebeld om bij hen douanevergunningen te promoten.

"Noodkreet"

Ondernemersorganisatie Voka reageert intussen verbaasd op de oproep van de douanebaas. "In de voorbije weken en maanden hebben we herhaaldelijke contacten gehad met de douane en met de minister", zegt Voka-topman Hans Maertens. "Toen is ons op het hart gedrukt dat alles in orde komt, dat de douane goed voorbereid is. Er zijn extra aanwervingen gebeurd, de procedure is geïnformatiseerd, alles leek in orde. En vandaag klinkt van de douane plots een noodkreet."

Die uitvoer moet absoluut gegarandeerd worden. Want anders gaan we geen brexitpauze krijgen maar een brexitstop

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka

Ook Voka heeft, samen met de douane, inspanningen geleverd om bedrijven voor te bereiden en om hen aan te moedigen stocks aan te leggen, benadrukt Maertens. "Nu, drie weken voor de brexit krijgen we te horen dat er in Zeebrugge files zullen staan. We zijn bijzonder ongerust."

Volgens Maertens zijn de grote bedrijven zeker goed voorbereid, maar zou het inderdaad kunnen zijn dat er wat meer problemen zijn bij een aantal kmo's. Van de 20.000 bedrijven die de douane heeft gecontacteerd, hebben er tot dusver, drie weken voor de brexit, maar 4.700 een douanenummer aangevraagd. 

Hans Maertens van Voka.

Maertens vindt dat niet eens zo slecht. "Ik denk dat we daarmee 90 procent van de bedrijven vatten die regelmatig handel drijven met het VK. Die anderen zullen zich automatisch wel wat later aanpassen. Dat is gezond verstand. De focus moet vandaag liggen op zij die heel regelmatig uitvoeren: daar mag geen brexitpauze komen van een week door vertragingen in de havens of door douaneformaliteiten. Die uitvoer moet absoluut gegarandeerd worden. Want anders gaan we geen brexitpauze krijgen maar een brexitstop."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Hans Maertens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen